Slide
Slide

Форумът „Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор“ се проведе в новооткрития Hyatt Regency Pravets Resort

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Правец. Новооткритият Hyatt Regency Pravets Resort се превърна в домакин на туристически форум „Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор“, проведен днес. Събитието събра водещи фигури от туристическата индустрията и експерти, които се включиха в задълбочени дискусии относно настоящото състояние на туристическия сектор и неговите бъдещи перспективи. Със специалното участие на Джулия Симпсън, президент и изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC), форумът има за цел да дефинира проблематиката, както и да осигури трибуна за иновативни идеи и да положи основите за растеж на туристическата индустрията.

В събитието участваха Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020), която бе модератор на дискусиите, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Такуя Аояма, вицепрезидент „Развитие“ на Hyatt International заЕвропа, Близкия Изток и Африка, Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG, Сийка Кацарова, президент на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и Живко Иванов, вицепрезидент на БСБСПА.

„Секторът на туризма в България показа забележителни резултати във възстановяването след предизвикателствата вследствие на пандемията. Страната Ви не само продължава да създава сигурна и привлекателна среда за туризъм като се развива и надгражда, но има и огромен принос към положителното развитие на сектора в целия регион. Българските морски дестинации като Слънчев бряг преживяват нов подем по отношение на популярност сред туристите, както и привличане на нови групи туристи, които са в търсене на атрактивни дестинации. Природните даденостите на страната Ви се простират отвъд широките плажни ивици и красивите планински пейзажи, които предлагат отлични условия за практикуване на ски и зимни спортове“, каза Джулия Симпсън по време на събитието.

Според цитираните данни от Доклада за икономическото въздействие 2023 на WTTC за 2019 г. приносът на сектор туризъм към българската икономика е в размер на 14,789 милиарда лева или 9.9%. Очакванията на WTTC за 2023 г. е тази цифра да бъде 7.4% или 11,440 милиарда лева.

2019 г.

2022 г.

2023 г. (прогноза)

Пари, похарчени от международни туристи в България:

10,184 милиарда лева

6,485 милиарда лева

14,8% годишен ръст

(-26.9% спрямо 2019 г.)

Пари, похарчени от български туристи в България:

1.403 милиарда лева

1.345 милиарда лева

4,1% годишен ръст

(-0.2% спрямо 2019)

Източник: 2023 Annual Research: Key Highlights WTTC

„По време на форума фокусът ни бе поставен върху предизвикателствата, пред които е изправена туристическата индустрия, а дискусиите обхванаха стратегии за преодоляване на препятствията и възползване от потенциалните възможности, както и нови подходи и иновативни решения, с които сектор туризъм да разгърне пълния си потенциал“, заяви Николина Ангелкова.

Сред предизвикателствата бе поставено и интегрирането на изкуствения интелект (AI), който прави революция в различни индустрии, включително туризма. „Приложенията трансформират начина, по който пътешествениците планират своите пътувания, взаимодействат с дестинациите и получават персонални препоръки. AI позволява персонализирани маркетингови кампании, като сегментира клиентите въз основа на техните предпочитания, демографски данни и поведение, както и системи за динамично ценообразуване, които регулират цените в реално време въз основа на различни фактори, като търсенето и наличността“, обобщава Николина Ангелкова.

След многомилионен капитален ремонт и успешно прoмяна на бранда, днес отваряме Hyatt Regency Pravets Resort. Щастлив съм, че можем да споделим това събитие с нашите партньори – корпоративни и професионални, в рамките на нашата конференция за предизвикателствата и възможностите в туризма. Висока чест е участието на г-жа Джулия Симпсън, както и присъствието на г-жа Ирена Георгиева и г-н Такуя Аояма. Получихме различни гледни точки от хора с различен професионален профил за този толкова интересен и обсъждан бизнес – туризма. Предстои откриването на фестивала Pravets Art Nights. Тази дискусия и предстоящият музикаленпразник задават тона за бъдещото развитие на Hyatt Regency Pravets Resort като пазарен лидер и предпочитано място за срещи и събития в България“, каза Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG.

В рамките на форума участниците дискутираха дигиталната трансформация в областта на туризма, както и опростяването на процедурите за издаване на визи, което определиха като ключов фактор за развитието на туризма. Предимството на електронните визи, с които да се улеснят пътуванията и да се привлекат повече посетители трябва да бъде приоритет за правителствата.Сред новите тенденции в сектора е и това туристите да се интересуват все повече от влиянието, което оказват върху околната среда и да търсят дестинации, които дават приоритет на устойчивостта.


Събитието не само потвърди ангажимента на България към устойчивия туризъм, но също така е важна крачка за насърчаване на сътрудничество и иновации в сектора.


Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA