Снимка Витоша ски
Slide
Slide
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ
София. Витоша е дар. Столицата на България София е една от малкото в целия свят, в която можеш да тръгнеш от центъра на града и само час по-късно да се намираш на 2000 м надморска височина, в съвсем друг климатичен пояс. През горещото лято, когато улиците и бетонните сгради са нагорещени като пещ, Витоша те пречиства от жегата и мръсотията на мегаполиса. Това споделя пред Bgtourism.bg професор Христо Пимпирев, един от водещите световни изследователи на Антарктика. Прочутият учен обича да се разхожда по маршрута Бистрица-Железница-Драгалевци-Симеоново, който е любим и на мнозина софиянци и гости на столицата.

Витоша ще предложи много възможности за приятен отдих на туристите и през Лято ‘2023. Три лифта ще работят всеки уикенд при благоприятни метеорологични условия до края на сезона. За по-малко от час се стига от града до емблемата на планината – Черни връх, с новите комбинирани билети „От града до върха на планината“, включващи ползване на Кабинков лифт Симеоново и Витошко лале 1 и 2.

Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност, подходящи както за начинаещите, така и за напредналите. За улеснение на всички колоездачи, лифтовете са оборудвани със специални куки за окачване на велосипедите, а в кабинковия лифт, за първи път от години насам, ще се допуска превозването на колела.

Райски плаж на Корфу спира дъха на туристите, близо до него българин успешно ръководи хотелски комплекс

Различни видове комбинирани билети, семейни пакети, карти за колоездачи, карти за парапланеристи и множество най-различни активности ще се предлагат в „домашната“ планина на софиянци това лято, а мотото на сезона е „Преоткрий Витоша“.

С традиционното велосъстезание Home Mountain Enduro беше дадено официално началото на сезона, а организаторите предложиха много адреналин и силни емоции.

По традиция надпреварата беше част от календара на Столична Община и се провежда с подкрепата на фондация „София европейска столица на спорта“, като за девета поредна година предизвика някои от най-добрите планински колоездачи от цяла България. Участниците в състезанието се справиха с 5 отделни състезателни отсечки, с обща дължина от над 13 км и 2000 м отрицателна денивелация. Всички етапи бяха с високо ниво на трудност и включваха множество стръмни участъци, корени, камъни, скокове, скоростни прави и други интересни естествени и изкуствено създадени препятствия. Участниците баха разделени в общо 8 различни категории по пол, възраст, елит, хоби и за първи път електрически велосипеди. За победителите имаши подготвени много награди, любезно предоставени от партньорите на събитието.

Витоша е достъпна за туристи и от селата край областния център Перник.  Изключително живописен е подходът от село Кладница, който може да се използва за разходка до някои от най-красивите места в планината, включително и до първенеца на Витоша Черни връх. Ако разходката във Витоша през тази част на планината бъде съчетана и с посещение на град Перник, там може да се разгледа единственият подземен минен музей на Балканите, както и историческата крепост на хълма Кракра.

Сподели публикацията