Slide
Slide

Близо 70% от туристите в Пангео през 2022 г. са българи

София. Кметът на община Пангео – Филипос Анастасиади, пристигна в София и лично представи дестинацията си, която ежегодно привлича хиляди български туристи заради красивите си и чисти плажове. Това той направи в рамките на международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“.

Още от древни времена Пангео е известна с богатите си природни ресурси, които позволяват на гостите да се насладят на планински и морски туризъм.

„Гърция е дестинация, която целогодишно посреща туристи. Най-много гости имаме в периода от 1 май до средата на септември. Основният ни поток от туристи е от Централна Европа, от Германия и скандинавските държави, но през последните години потокът от туристи се промени и имаме висока посещаемост от Сърбия, Румъния и България. Близо 70% от туристите в Пангео през 2022 г. са българи“, заяви пред Bgtourism.bg Филипос Анастасиади. Това е и причината всяко лято повечето снимки на българските туристи в социалните мрежи да бъдат от красивите гръцки плажове.

Александрос Арабадзис преди Ваканция и СПА: Гърция е готова за Лято ‘2023, очакваме рекорден брой туристи

„Природната красота е нашата гордост. Община Пангео има 65 км крайбрежна ивица и плажове, както и 6 плажа, които са отличени със Син флаг за чистота на водата и на плажовете. Това е в съчетание с изключително красива и живописна планина, която се казва Пангео – оттам идва и името на Общината. Магическата атмосфера се получава от комбинацията между крайбрежието и красотата на планината“, добави кметът.

Той посочи, че морският и планински туризъм не са единствените фактори, които привличат гостите. Много туристи посещават община Пангео заради религиозен туризъм, тъй като в региона е един от най-старите и красиви манастири, а друга част от гостите са впечатлени от възможностите за винен туризъм. Не случайно едно от най-хубавите вина не само в Гърция, но и в Европа, се произвежда именно в община Пангео.

„Нашата основна цел е да запазим природните дадености, които имаме. Сериозен е туристическият поток и инвеститорския интерес от България, Румъния и другите страни на Балканите. С изграждането на пътната и жилищната инфраструктура, ние привлякохме много българи, които си закупиха имот в общината“, каза още Филипос Анастасиади.

Филипос Анастасиади/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Тридневни и едноседмични фестивали в Стария град, както и емблематични музикални събития, обогатяват събитията в региона.

Попитахме Филипос Анастасиади относно предстоящото приемане на страната ни в Шенген и еврозоната. Как ще се отразят на икономиката на България и на туристическия бизнес?

„Моята мнение е, че в началото при приобщаването на България към европейската валута, може да се получат някакви неразбории, но като цяло това е изключително положителна стъпка за страната ви. Влизането на България в еврозоната означава допълнителна финансова стабилност. Това се отнася и за влизането ви в Шенген. Страната ви ще получи защитен щит“, категоричен е кметът на гръцката община Пангео. Той счита, че европейската валута ще улесни туристическата индустрия и потребителите, тъй като ще даде нови възможности и ще спести време относно обновяването на валута.

Сподели публикацията