Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. Бутиковият хотел „Вила Флавия“ е тазгодишният носител на награда „Пловдив“ в категория „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“. Бляскавата церемония за връчването на най-високото отличие на града под тепетата се проведе в навечерието на един от най-светлите български празнични дни – 24 май.  Призът е запазен за заслужили деятели и изявени творци за постижения в областта на културата и изкуството.

Екипът на хотел „Вила Флавия“ стартира своя принос за запазване на историята и развитието на културата на хилядолетния Пловдив преди повече от пет години. Още през 2016 година са проведени спасителни археологически разкопки на мястото, което впоследствие ще се превърне в единствения по рода си бутиков хотел в града.

Гордо стъпила върху хилядолетни руини, сградата отдава почит към архитектурата и историята ни, като едновременно с това предлага неповторима атмосфера за специални моменти в центъра на Пловдив. Хотелът е убежище за всички, които искат да се докоснат до историята и модерния пулс на града, но и за тези, които желаят да организират своето специално събитие от различен характер – от литературно четене или концерт до изложба или винена дегустация.

MICE туризъм: Пловдив е част от Conventa Trend Bar, събитието ще се проведе в 3 поредни дни в 3 държави

Мястото е ул. „Отец Паисий“ – успоредна на Главната улица и една от най-емблематичните за града. Още в началото са установени антични градежи и спомени за голям комплекс с монументално вътрешно оформление. Истинската „душа“ на модерната сграда обаче се намира под нея – в приземието е изложена впечатляваща римска баня с подово и стенно отопление хипокауст. Локацията на сградата в близост до източната страна на Римския стадион на Филипопол и нейната планова ориентация създават впечатление за синхронност с функционирането на стадиона и определянето ѝ като обществени терми от римската епоха.

Престижната награда е само поредното признание към екипа на хотела за чудесния пример за запазване и интегриране на културното наследство в съвременната епоха. Структурите са максимално запазени и експонирани в приземието на сградата, достъпни за всички гости на хотела, неговата живописна градина или богат културен календар, които желаят да се докоснат до частицата история.

Сподели публикацията