Пловдив. Бутиковият хотел „Вила Флавия“ е тазгодишният носител на награда „Пловдив“ в категория „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“. Бляскавата церемония за връчването на най-високото отличие на града под тепетата се проведе в навечерието на един от най-светлите български празнични дни – 24 май.  Призът е запазен за заслужили деятели и изявени творци за постижения в областта на културата и изкуството.

Екипът на хотел „Вила Флавия“ стартира своя принос за запазване на историята и развитието на културата на хилядолетния Пловдив преди повече от пет години. Още през 2016 година са проведени спасителни археологически разкопки на мястото, което впоследствие ще се превърне в единствения по рода си бутиков хотел в града.

Гордо стъпила върху хилядолетни руини, сградата отдава почит към архитектурата и историята ни, като едновременно с това предлага неповторима атмосфера за специални моменти в центъра на Пловдив. Хотелът е убежище за всички, които искат да се докоснат до историята и модерния пулс на града, но и за тези, които желаят да организират своето специално събитие от различен характер – от литературно четене или концерт до изложба или винена дегустация.

MICE туризъм: Пловдив е част от Conventa Trend Bar, събитието ще се проведе в 3 поредни дни в 3 държави

Мястото е ул. „Отец Паисий“ – успоредна на Главната улица и една от най-емблематичните за града. Още в началото са установени антични градежи и спомени за голям комплекс с монументално вътрешно оформление. Истинската „душа“ на модерната сграда обаче се намира под нея – в приземието е изложена впечатляваща римска баня с подово и стенно отопление хипокауст. Локацията на сградата в близост до източната страна на Римския стадион на Филипопол и нейната планова ориентация създават впечатление за синхронност с функционирането на стадиона и определянето ѝ като обществени терми от римската епоха.

Престижната награда е само поредното признание към екипа на хотела за чудесния пример за запазване и интегриране на културното наследство в съвременната епоха. Структурите са максимално запазени и експонирани в приземието на сградата, достъпни за всички гости на хотела, неговата живописна градина или богат културен календар, които желаят да се докоснат до частицата история.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA