Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Добрич. Зоопаркът в Добрич отбелязва рекорден брой посетители през 2023 г. Официалното му име е Център за защита на природата и животните. Простира се на площ от цели 162 дка и е един от най-големите в България, а със сигурност е най-зеленият с над 40 вида дървесна растителност, постройки, пътеки и ограждения от естествени материали.
Към момента в зоопарка отглеждат 535 екземпляра от 82 животински вида и са развили една ценна генобанка в зооколекцията си с чистокръвни видове и породи.
Двумесечната катеричка Алвин обича да си похапва моркови, сред любимата храна на елените и сърничките са ябълките и гроздето.
Интересна е и срещата ни отблизо с кенгуратата, които са общо 14. Над 70-годишна шипобедрена костенурка също се радва на голям интерес сред посетителите, викат й Бабата. Тя е най-голямата известна костенурка в България от този вид. Корубата й е 31 см дълга.
Зоопаркът днес е любимо място за разходка в Добрич сред местните жители, които под дебелата сянка на дърветата обичат да празнуват рождени дни. Туристи от чужбина, които са отседнали в съседните курорти, също пристигат на групи, за да видят това уникално място.

Туристи от чужбина, които са на почивка в съседните курорти, посещават зоопарка в Добрич
В зоопарка част от животните се разхождат свободно. Сред емблематичните животни са конете на Прживалски. Нови и интересна детски катерушки са поставени наскоро, за да може най-малките посетители да се забавляват.
Към зооколекцията са включени нови и интересни видове. Сред тях са щраусовите птици – ему и нанду, представители на Австралия и Южна Америка. Те живеят в смесени експозиции с други нови видове – патагонски мари, както и алпаки, а емутата споделят ограждение с второ стадо кенгура, което сме създали с цел правилно размножаване.
Африкански бодливи свинчета и гривест козирог са нови представители от континента Африка. Носатите мечета Ин и Ян също са от новото време на зооцентъра. Те вече успешно отглеждат второто си поколение от шест малки.
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA