Туроператорът “Ара тур” разкрива кои са най-предпочитаните екзотични дестинации за Нова година
Туроператорът “Ара тур” разкрива кои са най-предпочитаните екзотични дестинации за Нова година
Slide
Slide
Slide
Slide

Туроператорът “Ара Тур” започва дейността си през тежката за туризъм 2020 година и за краткото време на съществуване се наложи като водещ в екзотични дестинации като Мексико, Доминикана, Куба, Коста Рика, Панама, както и с организирани круизни пътувания.
Разговаряме с управителя на “Ара Тур” Пресиян Лозанов за нагласите и очакванията на пазара след активния плажен сезон.

Пресиян Лозанов

– Здравейте, докато хората търсят сянка и прохлада по плажовете вие вече сте готови за зимния сезон. Какви са очакванията?
– Да, пазара го изисква. Първите записвания за късната есен и особено за коледните и новогодишни празници вече са факт. Отдавна има запитвания по темата и трябваше гъвкаво да подготвим програмата. Непосредствено след Нова година започва планирането на отпуските и това е времето, когато се търсят възможности за плаж и пътешествия през летния сезон. Сега, когато всичко вече е в ход, туристите насочват поглед за останалата част от отдиха. Естествено, това е предимно периодът на празниците. И ние сме подготвили вълнуващи предложения.

– Какви са нагласите на потенциалните туристи и променят ли се те в периода след пандемията?
– Определено има тенденция на коренни промени в предпочитанията. Силно търсените в този период близки дестинации в Централна Европа за Коледните базари, балканската трапезна празничност и достъпните топли места като Египет си остават класика и винаги са актуални, но в последните години все повече нараства делът на екзотичните и далечни пътувания, които стават все по търсени. Българският турист се отърси някак от представата за снежни преспи и коледна елха като задължителен елемент в посрещането на Нова година и гледа все по-далеч. Празнична наздравица на горещ пясък и в топлите води на океана се превръща в нова идея и желание, което ние с удоволствие реализираме.

– Кое е най-предпочитаното място за посрещане на екзотична Нова Година?
– Трудно е да се определи едно място, но можем да обобщим едно интересно явлениe и то е нарастването на популярността на круизните пътувания. Ако се доверим на традиционните вярвания, че както посрещнеш Новата Година, така ще ти върви тя, миналата година имахме група от над осемдесет души, която посрещна Коледа на борда на „АидаБлу“ в открито море между Мадагаскар и Мавриций, а Нова година между о. Реюнион и Сейшелите и голяма част от тях доволни от протичането на годината по вода се връщат с желание за подобно пътуване и тази година.

– Какво прави круизните пътувания толкова желани?
– Круизите са утвърдена практика и предпочитани в различни комбинации, но за българският пазар са сравнително новост, която набира сериозно скорост през последните години. От една страна дават възможност да се посетят различни места, отдалечени значително едно от друго в рамките на едно пътуване, от друга предлагат комфортно преживяване на борда, който е истински плаващ хотел с всички удобства и развлечения. Така се съчетават интересни преживявания от посещенията с удобството на уседналост, без да събираш куфар и преминаваш големи разстояния със самолет или автобус. Към това можем да добавим богатата програма на корабите в обособените сцени, на които има интересни концерти, вариететни и конкурсни програми, за които в ритъма на работното ежедневие човек трудно може да отдели време. И не на последно място, разбира се, изтъкнатите шеф готвачи, които предлагат в а ла карт ресторантите истинско гурме преживяване.

– Има ширеща се нагласа, че подобни пътувания са предпочитани от хора в по-зряла възраст. Търсят ли ги и млади и активни хора?
– Това за пенсионерските пътувания е мит, който с времето все повече се размива от реалността. Той е наложен от факта, че обикновено хората в пенсионна възраст извън България намират време за дълги пътувания, но нашата практика показва, че точно активната възраст и младежите са най-ентусиазираните клиенти. На корабите има и обособени тийнейджърски програми, и детска анимация, басейни, дискотеки и всичко необходимо да се чувстват щастливи хора от всякаква възраст.

– Още един въпрос често витае около круизните пътувания, че са недостъпни за голяма част от хората у нас.
– Сигурно е било така преди години, но отдавна круизите не са недостъпен лукс. Има, разбира се, скъпи програми на ексклузивни кораби със сериозни за нашите представи цени, но на фона на масово предлаганите продукти се вписват в средната категория, предназначена за широк кръг от желаещи. Специално новогодишните програми, които са за 14 – 16 дни, включващи изхранване и съчетани с няколкодневна почивка на брега в петзвездни хотели са сравними с няколкодневни пакети с новогодишна вечер в българските курорти. Често се слагат етикети без човек да е погледнал и сравнил. Спокойно мога да кажа, че по отношение на цени има за всекиго по нещо.

– Къде ще отведете желаещите да им върви по вода 2025 година?
– След успешния старт на настоящата година сме подготвени с три чудесни възможности. Едната е Посрещане на Нова година в бляскавия „The Ritz-Carlton“в Куала Лумпур, от където ще се отправим на „Корабът на мечтите“ ANTHEM OF THE SEAS в Сингапур, Тайланд и Виетнам.
Другите две пътешествия са продиктувани от небивалия интерес към една утвърдена наша програма, която до сега реализираме през първите месеци от годината, съчетаваща почивка в Доминикана и круиз по Малките Антили – Санта Лусия, Барбадос, Гуаделупе, Антигуа и Тортола. Едната програма съчетава Коледа в открито море и Нова Година в Доминикана, а другата е директно за Нова година в Доминикана и веднага след това круиз по островите. За първата интересът е силен, тъй като за 16 дневно пътешествие има само шест работни дни, което прекрасно съчетава празничните дни за онези, които нямат останал много отпуск.

Удивителен круиз предлага грандиозно 146-дневно пътуване през 26 страни

– Туристите често се притесняват от далечни пътувания, защото не е така познато и лесно за организация както Европа. Това създава ли проблем на клиентите ви?
– Нашите пътувания са организирани и се съпровождат от опитни и утвърдени екскурзоводи, които поемат изцяло организацията на място, както и провеждането на екскурзиите на български език. За всички, които ползват някакъв популярен чужд език има много екскурзии, които се предлагат от круизните компании от всяко пристанище, където акостира кораба, но за онези, които разчитат на български подбираме най- интересното от съответното място и го реализираме на български език. Групите ни са придружавани от опитни и утвърдени колеги, които правят всяко пътуване незабравимо преживяване. Радостни сме да имаме в екипа си две поколения екскурзоводи в лицето на Ина Тонина и Виктория Тонина, заради които туристите често се връщат да питат къде пътуват, за да ги последват.

Виктория Тонина

– Ара Тур е готов с празничната програма, а какви са другите дестинации, които сте подготвили за пътешествениците?
– Най-популярната ни и търсена програма е „Загадките на Мексико“, с която продължаваме традицията да преживяваме един от най-големите празници в Мексико, Деня на мъртвите и още две дати през февруари и март, Програмата с почивка и Доминикана и круиз по Антилите продължава също от януари до март с нови посещения като Сен Мартен и Мартиник. Новостите са една колоритна програма в Колумбия и наситена с емоции Шри Ланка.

“Ара тур” отвежда своите туристи до най-популярните и екзотични дестинации на всички континенти на планетата

Приятната изненада и жест към верните ни последователи от Източна България са почивките в Мексико, Мавриций и Сейшелите, които освен от София ще правим и с полети от Варна. Вече работим с представителство в морската ни столица и ни предстои отваряне на официален офис. И това съвсем не е случайно!

Запознайте се с предложенията на “Ара Тур”!

Сподели публикацията