Зарица Динкова/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
София. Туристически организации и дружества заявиха своята категорична подкрепа за министър Зарица Динкова. Те споделиха пред Actualno.com, че политиката й е правилна и трябва да продължи.
„По шестобалната скала поставям на министър Динкова оценка 6 минус, защото направи чудеса. Тя направи това, което не е било правено през последните 30 години. Осъществи пробив в начина на правене на реклама, в контактите с чужди фирми – без да парадира, без да подчертава знания или незнания в туризма. Хвана се за работа още в първия ден. Направи малък екип около нея и на практика резултатите са изключителни. Ще има и хора, които не са съгласни с това, което аз казвам. Не са съгласни тези, на които им пресъхнаха пътищата да получават пари незаслужено“, заяви Красимир Станев – изпълнителен директор на „Албена“ АД.
Директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. Румен Драганов смята, че са се забавили с подкрепата си за министъра.
„Тя се справя много добре с работата си. Видяхме, че направи някои важни неща по отношение на Черноморието с тези 5 млн. лв., които бяха заделени за реклама. После направи значителни обиколки в чужбина, където се представи много добре – във Великобритания, Испания, Белгия, Германия. Навсякъде създаде положително отношение към България, с езиците, които знае, и с поведението си“, посочи доц Драганов. От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) казват, че имат добър диалог с министър Динкова и екипа й.
„Доста работа се свърши в последните месеци. По принцип непрекъснатите смени водят до голямо сътресение в администрацията. Ние, като организация, която работи много с администрацията, виждаме как тя спира да работи буквално месец-два преди избори или както сега – ротация. И после още месец, докато всичко се пренастрои. Това води до абсолютен негатив. В този смисъл не бихме искали да има смени в един период. Хоризонтът трябва да е по-дълъг хоризонт от 6-9 месеца или една година. Това е едно. От друга гледна точка имаме добра колаборация с екипа на Министерството в момента. Би било добре да има устойчивост и да остане същият екип, за да може безпроблемно да продължат да се случват проектите, по които работим. Има и гаранционен фонд да се създава, който не може да се случи вече от колко години, защото непрекъснато сменят министри. Има Закон за туризъм да се променя, има много работа, която трябва да продължи“, заяви Даниела Стоева от АБТТА.
Според Венцислав Танчев от Асоциацията на инкаминг агенциите много организации са с категорично становище, че тя е най-удачният министър, който България е имала от 1997 г. насам. „Имал съм възможност да се срещам и да водя разговори с всеки от нейните предшественици. Смятам, че тя е най-смисленият министър, който сме имали. В този толкова кратък период е направила най-много за туризма. Маркетинговата програма, която успя да осъществи, е най-доброто, което е правено. Това е моето мнение без колебание. В началото беше абсолютно непозната за бранша. Признавам. Да, тя не е от бранша, но за министъра е по-важно се видят неговите действия, а не неговата биография. Нейният предшественик като беше от бранша на туризма, какво направи!? Когато се колебаеха дали да го назначат на тази позиция и се допитаха до мен, казах: „Да, професионалист е, име е. Надявам се да направи нещо смислено“. В крайна сметка не направи нищо особено, освен пиар“, смята Танчев.
По думите му това, че един футболист е добър, не го прави автоматично добър треньор и обратното и има много подобни примери.
Според топресторантьора от Банско Малин Бистрин туризмът е политика на последователността. „Министър Динкова е вече с близо 9 месеца опит и аз смятам, че тя трябва да продължи пътя, което е начертан. Не можем да сменяме с лека ръка посоките буквално през месец или през половин година. Като е гласувано веднъж доверие на министър Динкова, тя го оправда. Пътят не е кратък и смятам, че тя трябва да го продължи“, е категоричен Бистрин.
В момента той участва в международното туристическо изложение EMITT в Истанбул, Турция, което се провежда за 27-ми път. Похвали се с огромен интерес към българския щанд.
„Виждаме огромен интерес от туристите и от Турция към България и специално към Банско. Това изложение е най-голямото на Балканите и събира представители от целия свят. България има прекрасен щанд – много богат, много красив и интересът е изключителен. Преди един час се откри. Всички официални гости, министри, кметове, туристи, са тук и поздравяват щанда на България. Реакциите са чудесни, особено за Банско, на което съм представител. Предвид Световната купа по ски алпийски дисциплини, която предстои да се проведе след няколко дни в Банско. Спорелят впечатленията си тези, които са били, а тези, които не са идвали, казват, че ще дойдат да ни видят. Банско е традиционно интересна дестинация за Турция и за турските туристи“, допълни Бистрин.
Сподели публикацията