Сийка Кацарова: Общините са големите длъжници на бизнеса
Сийка Кацарова: Общините са големите длъжници на бизнеса
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министър Зарица Динкова е първият министър, който доведе до успех програмата за Черноморските общини, за която говорим от 25 години с г-н Румен Драганов. Тази програма финансира Черноморските общини да направят публично-частно партньорство през туроператори и летищни оператори към международните пазари, от които основно очакваме туристи. Това заяви пред Actualno.com д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация (ЕСПА). По думите й Динкова и нейният екип са се справили чудесно със задачата и се надява тази програма да бъде мултиплицирана и за други общини.

„Имаме летище “Пловдив” например, регион “Родопи”, откъдето съм и аз. И лобирам, защото този регион изостава заради транспортната инфраструктура. Знаете колко е отдалечено от София да отидеш до Родопите. Друг министър досега това не го е направил. Затова тя има моята подкрепа“, посочи още д-р Кацарова. Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм съобщи, че с министър Динкова са дали началото и на т.нар. план “Австрия”, който е дал вече първи резултати, по подобие на план “Германия”.

„При него България бе включена в системата на германските здравно-осигурителни компании. Това го постигнахме благодарение на сътрудничеството си с германо-българската търговско-индустриална камара. Сега, с подкрепата на министър Динкова, успяхме да сключим първи договори на български медикал СПА хотели, сертифицирани от министерството, с австрийски здравно-осигурителни компании. Това стана преди буквално 2 месеца. Моята тема, като председател на БСБСПА, е здравният туризъм да си намери мястото между туризма и здравеопазването. И ако имам критики към някой, те са към министъра на здравеопазването, без да му цитирам името. Дали е този или предния, от 2013 г. или 2010 г. може би нямаме министър на здравеопазването, който да обръща внимание на превенцията и профилактиката чрез минералните ресурси. Там ми е сериозната критика и казвам това публично“, уточни Кацарова.

Тя смята за ненормално, дори по време на ковид българите да нямат възможност да си ползват здравните осигуровки за профилактика в здравните курорти. „Изключвам програмата на НОИ за 45 хиляди българи. Всички държави пуснаха целеви инструменти. Примерно Литва пусна за учителите 10 млн. евро. Всички учители имаха възможност да отидат на профилактика в техните СПА курорти – и няма деление частни или държавни, а да отговарят на държавните стандарти. А ние какво направихме – едно нищо“, коментира тя. Д-р Кацарова подчерта, че работи с всички министри на туризма от 2006 г., откак съществува браншовата асоциация.

„Работя с всеки, за да постигнем по-добри резултати за българските балнео и СПА дестинации, защото това е бъдещето – в здравния туризъм. И прекалено много смени не са добри. Ние не си избираме министрите. Назначават ги политическите партии. Тази дама идва със съвсем друг манталитет. Тя е била в Брюксел. Аз съм видяла в нейно лице човек, който добре познава “брюкселския език”, да го кажа по нашенски. И знае как да работи с инструментите от Европа. Ние досега не успявахме да ползваме достатъчно добре европейския ресурс в полза на туризма. Затова залагам на нея – да успее да скочи на следващо ниво след тази програма за Черноморските общини. Искрено пожелавам успех на кметовете и на колегите да реализират и други програми, ползвайки европейските ресурси. В този смисъл я подкрепям, защото тя знае как да го направи. Има перфектен екип“, подчерта д-р Кацарова.

Тя уточни, че е на „Вие“ с министър Динкова, за разлика от други нейни колеги, с които е била на „ти“. „С някои сме били по-близки, защото са от бранша, но за мен е важно добър администратор ли е, разбира ли нуждите на бранша, какво прави за него. Аз оценявам резултатите, не приказките. Защитавам си интересите на членовете и ще работя с всеки министър, който разбира нашите проблеми и може да предложи решения, както чудесно работя с нея“, обобщи Кацарова.

Сподели публикацията