Slide
Slide
Slide
Slide

Трън. За трета поредна година Трънското туристическо дружество ще организира състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън“. Датата, на която ще се проведе третото издание на спортното събитие, привличащо участници от България и чужбина, е 11 май 2024 г. /събота/.

Състезанието, подкрепено от община Трън, по традиция ще се проведе със старт и финал в с. Велиново, община Трън.

В първото издание на състезанието през 2022 г. участие взеха над 200 човека, а във второто, което се проведе по-рано този месец – над 300 човека, част от които граждани на Великобритания, Сърбия, Гърция, Латвия и Украйна. И двете издания на спортната проява бяха подкрепени от много доброволци, съмишленици и партньори.

„Радвам се, че „Трън Ултра Рън“ се утвърждава като едно от значимите бегачески събития в България. Очаквам през 2024 г. участниците да са още повече,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

„Трън Ултра Рън“ е единственото състезание в страната с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина. Желаещите да се включат в състезанието имат възможност да избират между 4 изключително атрактивни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки.

Първото и най-леко трасе се нарича „Бягане до върха“, то е с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация и изкачва вр. Груйница (1243 м) в Парамунска планина. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Маршрутът му преминава през първенеца на Ездимирска планина – Големи връх (1219 м) и вр. Груйница.

Третото трасе „Четири върха Tрейл” надгражда второто и добавя първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно вр. Любаш (1399 м) и вр. Стража (1389 м). Дължината му е 24 км, а денивелацията е 1650 метра. Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Освен посочените по-горе върхове, то стига до вр. Копран (1308 м), вр. Редованица (1287 м), вр. Шилковец (1323 м), вр.Росен (1360 м), Големи връх (1481 м) на Ерулска планина и вр. Каменитица (1327 м).

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) носят точки от ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане. Успешно преминалите през тях състезатели получават съответно 1 и 3 точки. В допълнение, състезанието по трасе “Четири върха Tрейл” (24 км) е едно от десетте включени в календара тази година на националния шампионат по скайрънинг. Bgtourism.bg е медиен партньор на „Трън Ултра Рън“.

За Трънско туристическо дружество:

Трънско туристическо дружество възниква през лятото на 2017 г. Сред основателите са както хора живеещи в област Трън, така и в други части на България – всички привлечени от красотата на природните дадености на района, както и от стремежа да се запазят природните ресурси, да се подпомогне туризма и цялостното развитие на общината.

От 2019 г. Трънско туристическо дружество е член на Български планинарски съюз и на Организацията за управление на Софийски туристически регион.

Целите, които си поставя Трънско туристическо дружество са в посока развитие на туризма и опазване на околната среда. Сред основните му активности са почистване и маркиране на туристически пътеки; организиране на изкачвания на планините за всички любители; популяризиране на туристически обекти, места за отдих и настаняване; организиране на туристически и спортни прояви; организиране на акции за почистване и други.

Сподели публикацията