Трън. За трета поредна година Трънското туристическо дружество ще организира състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън“. Датата, на която ще се проведе третото издание на спортното събитие, привличащо участници от България и чужбина, е 11 май 2024 г. /събота/.

Състезанието, подкрепено от община Трън, по традиция ще се проведе със старт и финал в с. Велиново, община Трън.

В първото издание на състезанието през 2022 г. участие взеха над 200 човека, а във второто, което се проведе по-рано този месец – над 300 човека, част от които граждани на Великобритания, Сърбия, Гърция, Латвия и Украйна. И двете издания на спортната проява бяха подкрепени от много доброволци, съмишленици и партньори.

„Радвам се, че „Трън Ултра Рън“ се утвърждава като едно от значимите бегачески събития в България. Очаквам през 2024 г. участниците да са още повече,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

„Трън Ултра Рън“ е единственото състезание в страната с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина. Желаещите да се включат в състезанието имат възможност да избират между 4 изключително атрактивни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки.

Първото и най-леко трасе се нарича „Бягане до върха“, то е с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация и изкачва вр. Груйница (1243 м) в Парамунска планина. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Маршрутът му преминава през първенеца на Ездимирска планина – Големи връх (1219 м) и вр. Груйница.

Третото трасе „Четири върха Tрейл” надгражда второто и добавя първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно вр. Любаш (1399 м) и вр. Стража (1389 м). Дължината му е 24 км, а денивелацията е 1650 метра. Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Освен посочените по-горе върхове, то стига до вр. Копран (1308 м), вр. Редованица (1287 м), вр. Шилковец (1323 м), вр.Росен (1360 м), Големи връх (1481 м) на Ерулска планина и вр. Каменитица (1327 м).

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) носят точки от ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане. Успешно преминалите през тях състезатели получават съответно 1 и 3 точки. В допълнение, състезанието по трасе “Четири върха Tрейл” (24 км) е едно от десетте включени в календара тази година на националния шампионат по скайрънинг. Bgtourism.bg е медиен партньор на „Трън Ултра Рън“.

За Трънско туристическо дружество:

Трънско туристическо дружество възниква през лятото на 2017 г. Сред основателите са както хора живеещи в област Трън, така и в други части на България – всички привлечени от красотата на природните дадености на района, както и от стремежа да се запазят природните ресурси, да се подпомогне туризма и цялостното развитие на общината.

От 2019 г. Трънско туристическо дружество е член на Български планинарски съюз и на Организацията за управление на Софийски туристически регион.

Целите, които си поставя Трънско туристическо дружество са в посока развитие на туризма и опазване на околната среда. Сред основните му активности са почистване и маркиране на туристически пътеки; организиране на изкачвания на планините за всички любители; популяризиране на туристически обекти, места за отдих и настаняване; организиране на туристически и спортни прояви; организиране на акции за почистване и други.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA