Slide
Slide

Бургас. Българските плажове, които са носители на „Син флаг“ за 2023 г., ще получат своите знамена тържествено. Това ще стане на 26 май – петък, от 12 часа, на пристанището на Марина Диневи. Церемонията ще включва представяне на наградените, напътствия за новия сезон и вдигане на флаг.

Bgtourism.bg припомня, че международното жури присъди Син флаг на 21 плажа и едно яхтено пристанище в България. През 2023 година заслужилите престижния световен стандарт Син флаг в България са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Хижа Черноморец-Юг, Бяла-Юг, Обзор-Централен, Свети Влас-Изток, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

Синият флаг е въведен в България през 1995 година с награждаването на плаж Слънчев бряг с отличието. Всяка година Син флаг се присъжда на над 5000 плажа, яхтени пристанища и туристически кораби в 50 страни по света. Испания има най-много плажове със Син флаг, следват Гърция, Турция, Италия и Франция.

Синият флаг произхожда от Франция от 1985 г. и като най-утвърденият еко-етикет в света има мисията да насърчава екологичното образование и устойчивото развитие на туризма и цели да повиши екологичното съзнание и да насърчи доброто управление на плажове, яхтени пристанища и лодки за екотуризъм по целия свят.

Според Националния координатор на Програмата „Син флаг“ тя се е доказала през годините като отличен пример за успешна процедура, създаваща възможности за овластяване на всички заинтересовани страни в досег с плажовете – местни жители, туристи, концесионери да допринесат положително за устойчивото управление на крайбрежието, да опазват крайбрежните екосистеми, като същевременно се привличат нови посетители и се насърчава отговорният туризъм.

Българско Движение „Син флаг“ управлява Програмата „Син флаг“ в България от името на Фондацията за екологично образование (FEE) – най-голямата световна организация за екологично образование, с членове от всякакъв вид и размер във всяко кътче на света, наред с другите й Програми – Зелен ключ, Екоучилища, Учим за гората.

Като неправителствена и нестопанска организация в обществена полза постиженията на Движението биха били значително по-големи, ако зад него с подкрепата си стояха отговорните министерства, областните администрации, местните власти, държавните институции, както това се случва в останалите страни – членки на Фондацията, за които налагането на устойчивостта като стил на управление и начин на живот е основополагащ стълб на националните политики.

За съжаление в своята 30-годишна история Българско Движение „Син флаг“ дължи успеха си само на отдадения си екип от професионалисти и на упоритата работа на хилядите си партньори в лицето на плажни концесионери и яхтени оператори, курорти, хотели, местни общности, учебни заведения, на които помага да направят своите обекти екологично устойчиви, достъпни и безопасни, и тази благородна мисия безспорно носи удовлетворение, когато гарантираш с дейността си устойчивост за хората, за планетата и за просперитета на бъдещите поколения.

Сподели публикацията