Предстои първото издание на Troyan Run

Троян. Първото издание на състезанието по планинско бягане Troyan Run – По стъпките на Левски 2023 г. ще се проведе на 29.07.2023 г.  Беговите дистанции са: 10 км +D280, 15 км +D340 и 24 км +D920. За участие може да се запишете тук: https://www.troyanrun.com/

Разработени са трасета с по-висока степен на трудност от 42 км и 68 км+D1945, които ще бъдат включени в състезанието през следващата година.

Състезанието се организира от Сдружение „Троян в бъдещето“ и СДРУЖЕНИЕ „КЛУБ ПО ОРИЕНТИРАНЕ ХЕМУС“. Предвижда се надпреварата в Троянския балкан да се провежда около рождената дата на Васил Левски 18 юли. Планинското бягане е продължение на станалия емблематичен традиционен крос „По стъпките на Левски“, провеждан на 18 февруари през зимата.

Трасетата за това първо издание предлагат различни степени на трудност. Идеята е освен професионалисти, да могат да се включат и по-широк кръг от спортуващи любители на бягането и планината.

Беговите маршрути са изключително панорамни. От Янчова и Караджунска могила се разкриват зашеметяващи гледки към централното алпийско било на Стара планина от вр. Русоватец през Марагидик и връх Ботев, Кръстците и Купените, вр. Левски чак до вр. Вежен. Ясно очертано и живописно се виждат ридовете с подстъпите към билото Средни дял, Глоговец, Зорнов рът, Чемериката, Гребена, Полянци, Зелениковец. На югозапад се отваря прекрасен изглед към с. Балканец, с. Терзийско, с. Балабанско и Троян. Това е един слабо познат, но затова пък много красив туристически маршрут. Горските пътища са основно посещавани от мотористи и велосипедисти. Пътят минава през Данов кладенец, за който се знае, че не пресъхва и при продължителна суша и в него туристите утоляват жаждата си.

Изборът на трасе не е случаен. Маршрутът е нарочно избран, като част от идеята за реализиране на един по-голям проект по разкриване на нови факти oт житейската мисия и бит на Васил Левски в троянския край. В резултат на извършените изследователски и проучвателни дейности от страна на Общинския комитет „Васил Левски“ относно пътя, по който е минавал Апостола от Южна България през Балкана до Орешак, е изяснен маршрутът, част от който е и настоящето трасе. Фактите показват убедително, че Апостола е минавал по най-безопасния зимен маршрут през Балкана от север, а именно в отклонението от централното старопланинско било при вр. Лепенят към х. Чучул и по рида през Янчова могила, Караджунска могила, Поленици, Садината, мах. Хасъмска – Троянски манастир.

За този маршрут говорят и данните на бай Иван Марински. Иван става послушник в Пловдивската митрополия на владиката Максим, който е от Орешак, и често е идвал да летува в Зелениковския манастир. Двамата са минавали няколко пъти Балкана през турската митница на Куртхисар, спускали са се от билото към мястото, където сега е хижа „Чучул“ и са слизали към Троянския манастир. Дядо Максим е разказвал на своя послушник, че Васил Левски два пъти е идвал в манастира през 1871 и 1872 г., като втория път е минал Стара планина през Чамлъка, слязъл е в Хасъмското и чрез негов доверен човек е проверявал безопасно ли е да слезе в мах. Миленча, в Тайната къща на Найден Хасъмски.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA