Slide
Slide
Slide
Slide

Пампорово. България има чудесни условия за климатотерапия, но не успява максимално да се възползва от богатството си –  планинското климатолечение. Това заяви пред Bgtourism.bg чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н., който участва в научната конференция в Пампорово, посветена на 90-годишнината на курорта и на съвременния поглед на дестинацията към климатолечението. Форумът беше организиран от Община Чепеларе в партньорство с “Пампорово” АД и Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Проф. Николай Цанков на научната конференция в Пампорово.

Той посочи, че Пампорово има всички условия, за да се превърне в световен център в областта на планинското климатолечение, като отличи чистотата на въздуха, надморската височина, растителността, ветровете и още много други фактори.

Отборен дух: Кмет в България развива дестинация като по учебник
Пампорово/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

“Един от добрите примери в морската климатотерапия е Израел. На брега на Мъртво море е направен център за лечение за болни с псориазис, който се използва с широка международна известност и носи големи приходи за тази държава. В България също би могло да се направи такова нещо в областта на климатолечението, но трябва да се инвестира. Сред добрите примери в климатолечението са и дестинации като Германия и Швейцария”, каза проф. Цанков.

Научна конференция в Пампорово обедини водещи експерти в областта на климатолечението

Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н. е изтъкнат български лекар – дерматолог, чийто принос за медицината не се изчерпва единствено с излекуваните пациенти, но се обогатява от научната му дейност. На проф. Николай Цанков е наречен остров в Антарктида (Tsankov island) през 2020 г. Островът, който е част от Данеброговите острови в рамките на Вилхемският архипелаг от Антарктида. Островът е дълъг 625 м и широк 216 м, площта му е 9,28 ха и е почти изцяло покрит със сняг.

Целият разговор с проф. Николай Цанков може да проследите тук.

Сподели публикацията