Руският туроператор Солвекс започва ваксинационни турове до България
Руският туроператор Солвекс започва ваксинационни турове до България
Slide
Slide
Slide
Slide

Москва. Туроператорът Солвекс в Москва обяви спиране на дейността си. Това става ясно от информация в сайта на Росийския съюз на туристическата индустрия. Димитър Цонев потвърди информацията пред репортер на Bgtourism.bg.

На сайта на компанията е публикувано съобщение за спиране на дейността на туроператора, което може да прочетете тук.

Както каза генералния  директор Димитър Цонев пред RTN, това решение е наложително: компанията, която се е занимавала с  международен туризъм, не може да продължи дейността си поради настоящата международна обстановка. През последните три години от началото на пандемията успяхме да предоставим алтернативен  туристически продукт на клиенти в размер на повече от 12 милиона рубли, както и да върнем дългове по covid турове за повече от 5 милиона рубли на клиенти в трудна жизнена  ситуация.Ако не беше геополитическата ситуация, щяхме да успеем да изпълним задълженията си до края на 2022 г. за още 7,5 млн. рубли към туристите за България и 800 хил. руб. за Гърция, останала след фалита на туроператора Музенидис – Гърция. За наше съжаление, след 2 февруари 2023 г. Министерството на икономическото развитие  на Руската Федерация обяви, че няма да има субсидии за туроператорите и разсрочване  на връщането на средства за неизпълнени турове. При сегашната геополитическа ситуация  туроператорската дейност по задгранични пътувания е икономически не рентабилна.

Туристите ще могат да получат компенсация от Фонда за лична отговорност и от застрахователна компания Евроинс – Москва .

Преди пандемията Туристическа агенция Солвекс – Москва (Руска Федерация) се занимаваше основно с европейски дестинации – България, Гърция, Финландия и др. От март 2020 г. до юли 2021 г., когато въздушният трафик беше ограничен поради пандемията, компанията се оказа без основните си дестинации. С възобновяването на полетите през 2021 г. те отново започнаха да правят турове до България, включително с възможност за ваксинация, които бяха много търсени. Зимният сезон 2022 г. беше много добър – до 26 февруари 2022 г., когато беше обявено затваряне на въздушното пространство за полети от  и към Русия . След това, на 03 март 2022 г., компанията се договори с Ростуризъм и първа прибра своите туристи със извънреден полет от София , за което не получи никакви средства.

Според Димитър Цонев „през лятото на 2022 г. компанията направи туристически  пакети  до България през Истанбул и Ереван, но цената на билетите скочи до 1,5 хил. долара и търсенето беше слабо. От септември миналата година продажбите са намалели рязко и досега не са се възстановили. Преки полети до България това лято няма да има и няма икономически смисъл да планираме  програма за сезон 2023 за България през Ереван и Истанбул. Поради икономическите и геополитически обстоятелства цените за лятото се повишиха с 20 до 40% за всички направления, докато платежеспособното  търсене спадна. В тази ситуация е по-добре да спрем  дейноста сега, отколкото през високия сезон.  Наши  туристи в чужбина в настоящия момент нямаме и не  е необходима евакуация.”

Сподели публикацията