Slide
Slide

София. Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с новия директор на Общинско предприятие “Туризъм” към Столична община Людмил Пелов по време на изложението Ваканция и СПА ЕКСПО 2023. На срещата присъства и заместник-кметът на Столична община по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина.

На срещата бяха обсъдени актуални теми и възможности за по-ефективно сътрудничество на институционално ниво в посока развитие на туризма в столицата. Министърът подчерта, че единственият начин да се работи в името на общата кауза – туризъм е като се гледа в една обща посока без политизирането й.

„През миналата година София е посетена от над 900 000 туристи, които са с  57 % повече спрямо 2021 година и броят им се доближава до този от преди ковид – пандемията“, каза столичният кмет Фандъкова. Най-голям е броят на гостите от  Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Министърът на туризма Димитров поздрави столичния кмет за резултатите и посочи, че това се дължи на фестивалите и многобройните  културни и спортни събития, които се организират в столицата.

Кметът Фандъкова информира министър Димитров за предстоящите инициативи в сферата на туризма, организирани от Столичната община. От 19 до 22 април в София ще се проведе Международна конференция и Общо събрание на CITY DESTINATION ALLIANCE – Алианс за маркетинг и управление на градските дестинации. Очаква се на форума да присъстват повече от  200 делегати, представители на над 100 града. София е член на организацията от септември 2021 година, а тази година ще бъде и домакин на проявата. Кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Илин Димитров се уточниха, че министерството ще бъде партньор на общината при организирането и провеждането на форума.

Столичната община ще разработи и маршрути по пътищата на паметта, свързани с 80-годишнина от спасяването на българските евреи. В маршрута ще бъдат включени Синагогата, еврейският дом и къщата, в която е живял Димитър Пешев.

София ще участва и във всички  инициативи, организирани от Министерството на туризма за популяризиране на българските градове, посочи още Фандъкова.

Министър Димитров анонсира предстоящата 68-а сесия на Регионална комисия “Европа” на СОТ в края на месец май, на която София ще бъде домакин. „Очакваме над 30 министри на туризма, това е уникален шанс да покажем не само София, но и България в най-добра светлина, за да привлечем още повече туристи”, подчерта министър Илин Димитров. Той изтъкна, че градовете се възстановяват много по-бързо от курортите след пандемичните години заради добрите програми със събития. „София привлича отново туристи и ръстът е съпоставим с този на Истанбул“, обяви министърът.

Сред темите на разговор бяха възможностите за реклама и по-добра транспортна свързаност на столицата за повече посещения на чужди туристи. Акцент беше поставен върху предстоящото посещение в България на над 300 инфлуенсъри от Германия, Турция, Румъния и Полша, които ще имат възможност да се запознаят и с туристически маршрути в столицата.

Министър Димитров и кметът Фандъкова се договориха екипите на двете институции да работят съвместно по предстоящи инициативи и възможности за привличане на повече туристи и задържането им за по-дълъг период в столицата.

По- късно кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Димитров посетиха щанда на София на изложението.
Посетителите могат да се запознаят с възможностите, които градът предлага като туристическа дестинация, културно-историческите забележителности от различни епохи, карта на църквите и манастирите около София, възможности за планински туризъм.

Сподели публикацията