Шумен
Slide
Slide

Шумен. От 20 до 23 април 2023 година в град Шумен ще се проведат ХХVІІ Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”.

Празниците носят името на видния шуменски просветител и културен деятел Добри Войников. Това издание се посвещава на 190-годишнината от неговото рождение, 165-годишнината от създаването на първия многогласен ученически хор в България и 60-годишнината на детски хор „Бодра песен“ – Шумен.

В рамките на Фестивала ще се проведе кръгла маса на тема: „Традиция и приемственост в българското хорово изкуство. Основополагащата роля на Добри Войников за българското многогласно детско-юношеско хорово пеене. Приносът на Венета Вичева и Марин Чонев за развитието на българското хорово изкуство“.
Ментор ще бъде проф. д.изк.н. Стефан Хърков, който ще представи изданията на Шуменския университет: „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников (1833-1878)“ и „Хорово изкуство и музикално възпитание. Сборник в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им“.
За поредна година ще бъде връчена Наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“.

Националните ученически хорови празници “Добри Войников” са създадени  по инициатива на проф. Венета Вичева – виден български хоров диригент, професор по дирижиране и общественик. От 2011 година се превръщат в международно събитие.

Международните детско-юношески хорови празници се организират от Община Шумен и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс ”Анастас Стоянов“, със съдействието на  Българския хоров съюз, Министерство на образованието и науката, Съюза на българските композитори и Федерацията на хоровете към Европейския съюз. Провеждат се под патронажа на кмета на град Шумен г-н Любомир Христов.

Шуменските хорови празници имат важна роля за обогатяването на българската музикална култура, на музикалната хорова литература за различни видове хорови състави в ученическа възраст.

Сподели публикацията