Балчик/Варна. Над 100 хиляди лалета ще цъфнат тази пролет в Ботаническите градини в Балчик и Варна. По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик представя колекциите от луковични растения – Парадът на лалетата. Наречен така на цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения.
От УБГ посочват, че е започнал поетапния цъфтеж на з
асадените през есента над 58 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове – лалета(Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) имускари (Muscari). Масовия цъфтеж се очаква около Великденските празници.

Лалетата са над 57 000 бр. от 85 сорта. Новите за градината сортове лалета са 47 от всички групи и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Традиционно най-много сортове имаме от Клас Триумф, попадащ към средноранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж (пикът на Парада на лалетата) и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване с лятно цъфтящи видове.  

Новите сортове лалета са предимно представени в Градина Разсадника и Божествена градина в партери с обща площ от около 1 200 кв.м. И тази година сме подбрали нови и интересни сортове с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси, които ще бъдат магнит за любителите на луковичното растение. Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик, отново ще имат възможност да се порадват на обикновени, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове лалета. Всяко есенно-пролетно зацветяване, обхващащо 2 календарни години (есента на едната и пролетта на следващата година), в цветните площи на градината, се включват и други видове растения, като Теменужката (Viola), Незабравката (Myosotis), Боянката (Erysimum), Силенето (Silene) и др.

Лалетата на Варна

С богата палитра от багри и аромати започна поетапния цъфтеж на колекция „Лалетата на Варна“ в Университетска ботаническа градина Екопарк Варна. През есента на миналата година бяха засадени над 50 000 луковици лалета от над 70 сорта, които вече приветстват пролетта с разнообразните си цветове и форми. Колекцията лалета е в комбинация с два сорта кукувиче гроздемускари (Muscari).

Интересни видове, които могат да се наблюдават тази година в Екопарк Варна са ‘Honeymoon’, ‘Lambada и Labradorот групата ‘Fringed (Ресничести). Характерeн белег за тези лалета са ресничестите венчелистчета, които подчертават красотата на цвета. Елегантните лалета от група Triumph, нежното Дарвиново лале Apricot Impression и още много други сортове красят Университетска ботаническа градина Екопарк Варна.

Пикът в цъфтежът им се очаква около средата на месец април (Великденските празници), а цъфтежът им ще продължи до началото на май.

Университетска ботаническа градина Екопарк Варна е отворена за посещения всеки ден през месец април от 8:00 до 18:00 часа и от 8:00 до 19:00 часа през месец май.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA