Slide
Slide
Slide
Slide

София. Портретът на Алеко Константинов, създаден от младата художничка Селен Петкова, ще бъде официално връчен на председателя на Българския туристически съюз Венцислав Венев. Поводът е свързан със 160 години от рождението на видния български писател и общественик.

Алеко Константинов-Щастливеца е основател на организираното туристическо движение в България и патрон на Български Туристически Съюз – най -голямата и авторитетна организация на българските туристи.

Проектът „Алманах на просветителите” по програма Дебюти 2022 г. е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Проектът ще представи на аудиторията образите на дванадесет бележити български просветители, възрожденци и деятели на българската култура под формата на дигитални портрети, събрани в дигитален алманах. Ще бъдат нарисувани 12 дигитални портрети на 12 велики български личности от художничката Селен Петкова с ръководител Стефан Стефанов.

По проекта вече са създадени два портрета –  на Свети Патриарх Евтимий и на Апостола на свободата-Васил Левски. При изготвянето на творбите, творецът използва похвати от живописта, графичния дизайн, триизмерното моделиране, рендъринг, дигитално рисуване, типографията и калиграфията. Включилите се досега партньори по проекта са великотърновските  училища  ОУ “П.Р.Славейков“, ОУ “Димитър Благоев“ и ПГСАГ „Ангел Попов, както и Национален Военен Университет „Васил Левски“.

Като дарение от екипа на на „Алманах на просветителите“ няколко училища в гр. Велико Търново вече получиха портрети на будителите. Учениците в училищата имаха възможност и да се включат в онлайн уроците по дигитално рисуване на авторката на творбите Селен Петкова.

НВУ „Васил Левски“, представлявано от бригаден генерал Иван Маламов, получи портрет на Апостола на свободата, във връзка с отбелязване на 150- годишнината  от героичната гибел на Васил Левски.

Третият портрет от поредицата бележити българи, които ще бъдат включени в „Алманах на просветителите“ е на Алеко Константинов.

Събитието ще се проведе на 23.03.2023 г. /четвъртък/ от 11 ч. в конферентната зала на БТС.

Сподели публикацията