София. Изключително гастрономическо преживяване, което ще пренесе любителите на италианската кухня на вълшебно пътешествие до остров Сардиния, се подготвя в сърцето на София. На 26 септември 2024 г. от 18:30 ч., ресторант ADOR в хотел InterContinental Sofia ще отвори вратите си към един неповторим кулинарен свят.
Събитието се организира от Академията за Италианската кухня в България и обещава да разкрие тайните на едно от най-древните и редки гастрономически изкушения в Италия – пастата „Су Филиндеу“, известна още като „Нишките на Бог“.
Кулинарното творение, което съществува от над три века, се прави чрез изтегляне на тънки нишки от грис, които се сушат върху специална тава, наречена фунду. След това нишките се накъсват на парчета и се накисват в бульон със специални сирена. Заради специалния начин на готвене, някои наричат ястието част от световното културно наследство или най-рядката паста в света.
Този древен сардински специалитет ще бъде представен от майстор-готвача Лучила Ченчиарели, римлянка със сърце и душа от Сардиния. Самата тя се определя като „cucinista“ – иначе казано интуитивен ентусиаст за готвене, а не професионален готвач. Традициите на сардинската кухня са нейната най-голяма страст и тя ще ги сподели с гостите на събитието, които ще имат възможност да вземат активно участие в приготвянето на тази уникална паста.
“Су Филиндеу е повече от храна – това е изкуство и традиция, предавани от поколения,” споделя Ченчиарели. „Само шепа хора в света владеят тази техника и аз съм развълнувана да я споделя с българската публика“, допълва тя.
Веднага след интригуващата демонстрация, гостите на ресторант ADOR ще се впуснат в истинско кулинарно приключение. То ще започне с деликатен танц на вкусове – Су Филиндеу, нежно потопени в богат месен бульон и увенчани с ефирни люспи от ароматно сирене примосале. Този уникален деликатес ще бъде придружен от хрупкаво препечени филийки, които са традиционен сардински хляб Пане Карасау, напоени с първокласен зехтин.
Пътешествието ще продължи с Кулурджонес – малки пълнени джобчета паста, които приличат на миниатюрни бижута. Гарнирани с разтопено масло и свежа салвия, те ще разкрият пред гостите на ресторант ADOR още една страна от богатството на сардинската кухня.
Кулминацията на вечерта ще бъде истинско празненство за сетивата – нежно печено прасенце-сукалче със зеленчуци, ароматизирано с дива мирта. Ароматът на печеното месо, съчетан с уханието на тази вълшебна средиземноморска билка, ще пренесе гостите директно в сърцето на Италия.
За финал, сладък акорд ще завърши симфонията от вкусове. Ис Пардулас – традиционен сардински десерт, който ще разкрие сладката страна на острова.
Ястията ще бъдат майсторски съчетани с внимателно подбрани сардински вина. Свежото бяло Верментино Костамолино ще допълни деликатните нотки на пастата, докато плътното червено Канонау ди Сардиня Костера ще подчертае богатия вкус на основното ястие.
“Това не е просто вечеря, а пътешествие през вкусовете и традициите на Сардиния,” споделят организаторите от Академията, като целта е гостите да се потопят в атмосферата на острова, да усетят страстта в приготвянето на храната и да открият нови кулинарни хоризонти.
За резервации: +359 877 340 000 / ador@ihg.com
За повече информация: https://fb.me/e/2kijc1SFa
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE