Slide
Slide
Slide
Slide

София. Германските инвеститори внасят в България нови, прогресивни модели на отношенията между бизнеса, държавата и обществото, с което допринасят много за развитието на модерна и конкурентоспособна икономика в нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес с орден „Стара планина“ първа степен д-р Митко Василев. Дългогодишният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара беше отличен за заслугите си за развитието на търговско-икономическите отношения между Република България и Федерална Република Германия.

През последните години той и ГБТИК работят интензивно със своите партньори от Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм за популяризиране на България като целогодишна дестинация в областта на здравния туризъм. С общи усилия, както и с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, бе постигнат голям пробив в Германия през септември 2019 г., който даде възможност България да бъде включена за първи път в списъка на държави, в които се признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги на лица със задължително здравно осигуряване в Германия. През отминалата година станаха факт и първите директни договори на здравните каси с български хотели и курорти.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава открои усилията и всеотдайността, с които Митко Василев допринася през последните тридесет години за развитието на свързаността на българската и германската икономика и утвърждава Германо-българската индустриално-търговска камара като една от най-авторитетните бизнес организации у нас.

Президентът Радев изтъкна значимата роля на Митко Василев за динамичното и възходящо развитие на търговско-икономическо сътрудничество с Германия. „Именно хората като Митко Василев със своята целеустременост и всеотдайност прокарват здрави пътища на доверие, приятелство, сътрудничество, взаимно разбирателство. Пътища, които устояват на всяка политическа конюнктура“, подчерта още държавният глава по време на церемонията.  Президентът Радев посочи, че Германия e един от водещите стратегически инвеститори в нашата страна и най-големият външен пазар на българката икономика. През 2022 г. двустранният стокообмен надхвърли рекордните 12 млрд. евро, посочи още държавният глава и допълни, че над пет хиляди германски компании развиват бизнес в България.

От своя страна Митко Василев изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие, като подчерта, че Германия е стратегически важен и много силен партньор на България и изрази очакване през 2023 г. да бъде постигнат нов рекорд в стокообмена между двете страни.

На тържествената церемония присъства и д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Асоциацията на германските външнотърговски и индустриални камари (DIHK), който изказа благодарност за изключителната посветеност на Митко Василев през последните тридесет години и постигнатите успехи в основаните на приятелство търговско-икономически отношения между България и Германия.

По-рано държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 работна среща с д-р Мартин Ванслебен, в която участие взе и Митко Василев. В рамките на разговора бяха обсъдени перспективите за последващо увеличаване на германските инвестиции у нас. Вложените до момента значителни средства в области като автомобилния сектор, машиностроителната индустрия и производството на метали от страна на германския бизнес в България са добра основа за бъдещото задълбочаване на икономическите отношения между двете страни, бе общата позиция по време на срещата. Президентът Румен Радев открои амбициите на страната ни в областта на иновациите и високите технологии и в тази насока подчерта високия потенциал на младите хора в България като фактор, който допринася за това страната ни да бъде предпочитано място за значителни инвестиции.

В срещата взе участие и новоназначеният главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Соня Миклай, която ще заеме поста от 1 март тази година.

Сподели публикацията