Slide
Slide
Slide
Slide

Неапол. В Неапол има над 24 хиляди пицарии. Тук е най-старата пицария в света, но сега сме в пицарията, където през 1889 г. (само 28 години след обединението на Италия) е създадена пица “Маргерита” – често изписвана в България като „Маргарита“.

Пицария „Бранди“/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Началото е поставено, когато крал Умберто I и съпругата му – кралица Маргарита Савойска (Margherita di Savoia), са на посещение в града. Легендата гласи, че тя е поискала да опита Неаполитанска пица, тъй като й омръзнала френската гурме кухня. Придворният готвач се обърнал към най-известния майстор на пица в Неапол – Рафаеле Еспосито, който е бил собственик на Pizzeria Brandi.
Кралицата е прабаба на последния български цар – Н.В. Симеон II.
Еспосито е искал да впечатли кралицата и затова направил не една пица, а три нови вида. Тя харесала пицата с доматен сос, моцарела и малко босилек. В чест на кралицата Рафаеле Еспозито кръщава пицата да носи нейното име Маргерита.
Тези съставки представят и най-добре Италия заради цветовете на знамето й, а в наши дни пицата се е превърнала и в символ на страната.
Pizzeria Brandi в Неапол отдавна е основна забележителност за туристите, които посещават града и е била домакин на редица известни гости през годините. Често гости на пицарията са били Павароти, Моранди и още много известни личности в областта на културата, политиката, спорта …
Днес снимки от посещението им красят стените на заведението, а екипът на Bgtourism.bg имаше възможност да посети Неапол и пицарията чрез програмите на PremioTravel Bulgaria.
В кухнята на пицария „Бранди“ приготвят пица “Маргерита” в пещ на дърва и се сервира мека, гъвкава и ароматна. Е, ние може да потвърдим, че на това място правят най-вкусната пица в света!
Сподели публикацията