Slide
Slide

Чепеларе. Ползотворна среща oтносно готовността за предстоящия зимен сезон се състоя в залата на Община Чепеларе

„Всичко, което зависи от нас като Община, във връзка с предстоящия зимен сезон, сме го направили. Сключени са договори за зимното поддържане и снегопочистване. Предстои ми среща с Цветелина Бориславова по повод ски център „Мечи чал“ – гр.Чепеларе. Засега ни увери, че всичко ще бъде наред“, заяви Боран Хаджиев – Кмет на Община Чепеларе.

По повод въпросът за отварянето на ски зона „Мечи чал“, което е под въпрос за този зимен сезон, г-н Беляков – Изпълнителен директор на „Пампорово“ АД съобщи, че категоричното решение ще бъде взето в началото на идната седмица.
“С господин Кмета сме в постоянна комуникация и естествено той непрекъсното се опитва да направи всичко възможно да заработи зоната в Чепеларе. За там трябва генерално решение, частичните не променят почти нищо“ – сподели той.
Разясни също, че единственият лифт в зона „Мечи чал“ не е достатъчен и това, което се е изградило, когато се е правела зоната в Чепеларе и в Пампорово, вече не кореспондира с реалните нуждите на съвременните курорти.
Призовава присъстващите и жителите на община Чепеларе за предложения относно естествен водоизточник или подземна вода, на базата на който да бъде изградена огромна помпена станция.

„Работим с Боран Хаджиев съвместно и се опитваме да развием огромен мастър план за развитието на Мечи чал с изцяло ново разположение като писти и съоръжения и не сме се отказали от връзката с Пампорово. Планира се той да стартира 2026-2027 г.“ – заяви г-н Мариян Беляков .

Цените на лифт картите ще бъдат обявени до 10 – 12 дни.

Беше обсъден и проблема с паркирането в двете ски зони, като всички институции и фирмите по снегопочистване дадоха своите предложения.
Хаджиев заяви, че ще продължава да работи в посока изграждане на многоетажен паркинг в к.к. Пампорово, по който се работи от години.

Началникът на МВР на РУ-Чепеларе – г-н Милован Давидов апелира към ползотворно, бързо и адекватно сътрудничество, така че накрая на зимата всички да се поздравим с едно успешно преминаване на сезона. Увери присъстващите, че цялата Областна Дирекция е готова да реагира при необходимост.

Госпожа Слава Пепеланова – Председател на Общински съвет Чепеларе изостри вниманието на присъстващите към множеството задръствания и закъсали коли, предизвикани от камиона на доставчика на газ и всеки голям автомобил.

Изпълнителеният директор на „Пампорово“ АД – г-н Мариян Беляков даде предложения по повод затруднената пътната обстановка при доставка на газ , за което получи уверение за 24-часово съдействие и разположение от г-н Давидов – Начлник на МВР на РУ-Чепеларе, а Боран Хаджиев се ангажира да проведе среща с доставчика на газ.

По повод реновирането на местността „Дьортевото“ в гр. Чепеларе за различни зимни спортове, председателят на СХРТ, гр. Чепеларе – Съби Маданков изрази благодарността си към „Пампорово“ АД за дарената снегоотъпкваща машина.

„Лишихме се от една машина за снегоотъпкване, заради добрите практики на работа с г-н Хаджиев“ – отговори г-н Беляков.

„Доставена е една транспортна ски пътека, другата седмица ще я монтират, ще работи също и съществуващия ски влек за по-големите деца. Монтирано е 1 вентилаторно оръдие за сняг, прекарани са тръби и са положени шахти. Очакваме само нагнетателна помпа и минусови температури (- 4 градуса), за да заработи детския ски център в сърцето на града, разясни Боран Хаджиев – Кмет на община Чепеларе.
„Смятам, че това е необходимо за Чепеларе. Ще е едно чудесно място за малки и големи деца и от полза за всички нас. Правим го изключително със социална функция – нашите деца да се учат да карат ски там, взели сме туби за пързаляне, шейни и други занимателни игри, които ще го превърнат в едно привлекателно място за малки и по-големи. Такива са ни намеренията. Когато сме заедно, нещата се случват. Пожелавам на всички успешен зимен сезон!“ – допълни още той.

Възобновяването на този, макар и малък, ски център е от съществено значение за развитието на спорта и туризма в Чепеларе. Остава отворена темата за предложения за експлоатация на зоната със ски училища и други заинтересовани. Това е мястото, на което първи стъпки в зимните спортове са направили толкова много деца от община Чепеларе. Чепеларе има традиции в зимните спортове и спортисти с олимпийски, световни и европейски отличия, са започнали своята спортна кариера именно от „Дьортевото“.

Сподели публикацията