Slide
Slide
Slide
Slide

Загреб. Хърватският град Загреб пуска пилотна услуга за безплатен обществен транспорт в пешеходната зона на центъра на града, съобщиха днес от градската администрация. Транспортът с малки електрически превозни средства „Фулир“ ще бъде наличен от 15 юни, събота, като дава възможност на граждани и туристи за екологично придвижване.

„Fulir е повече от транспортна услуга. Това е стъпка към по-устойчив, достъпен и приятелски Загреб, който ще улесни ежедневието на мнозина и ще подобри качеството на живот в центъра“, каза кметът Томислав Томашевич, обяснявайки, че услугата е предназначена предимно за възрастни хора, трудноподвижни хора и хора с увреждания, но ще бъде на разположение и на други граждани и туристи.

Малките електрически коли, които са с капацитет 5 пътници плюс шофьор, ще се предлагат от 08:00 до 20:00 часа, през почивните дни и празниците до края на октомври. Услугата е безплатна и може да бъде заявена на телефони 091/1111-425 и 091/1111-426. Шофьорите сами ще отговарят на обажданията и ще организират местата и маршрутите за качване.

Името „Fulir“ е избрано в чест на незабравимия герой от най-известния филм на Загреб „Който пее, зло не мисли“ от 1970 г., а концепцията е вдъхновена от успешния модел „Cavalier“ в Любляна. Транспортната услуга ще бъде предоставена от Zagreb electric tram d.o.o.

Сподели публикацията