Slide
Slide

Видин. Областният консултативен съвет по туризъм във Видинско днес проведе свое заседание. Това се случва за първи път след 3-годишно прекъсване, поради пандемията с Ковид-19. При откриване на срещата, областният управител Огнян Асенов отбеляза, че в област Видин има множество туристически обекти и използване на техния потенциал ще доведе до икономическото развитие на региона.

На заседанието бяха дискутирани теми, свързани с участието на общините от област Видин в 39–та международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА 2023“, която ще се състои в гр. София, в периода 15-17 февруари 2023г., изпълнявани и бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Белоградчик и Видин, както и планираните  паралелки, в сферата на туризма, за учебната 2023/2024 г.

В 39 –тото издание на международното туристическо изложение, област Видин ще бъде представена с щанд на Община Видин, където ще бъдат представени основните туристически обекти на града. Областният консултативен съвет по туризъм продължи с обсъждане на бъдещи проекти, свързани с туризма в отделните общини от област Видин. На заседанието стана ясно, че е в процес на реализация проект на Община Белоградчик за пещера „Магура“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2021-2027. До настоящия момент е подменено осветлението и компрометираните от влага парапети, като предстои избор на фирма изпълнител за изработване на мултимедийни продукти за виртуална обиколка на пещерата. В община Видин е в процес на приключване проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“. Този туристически обект, в съчетание със средновековната крепост “Баба Вида“ се очаква да бъде притегателен център за посетителите на града. Обслужването на културния център ще се осъществява от Общинския културен институт.

Членовете на съвета, обсъдиха и въпросите, свързани с осигуряване на местни екскурзоводи за туристите и пасажерите на круизните кораби, липсата на координирана реклама на туристическите обекти, необходимостта от засилена медийна и рекламна кампания, необходимостта от разработване на нови туристически продукти и др.

Представителите на професионалните гимназии, които осигуряват с кадри туризма в областта споделиха, че за новата учебна година са предвидени паралелки, с актуални специалности, често търсени на пазара на труда. Отчетен бе проблем с осигуряване на стажуване на учениците, поради незаинтересованост на местния бизнес.

В заключение областният управител- Огнян Асенов  изрази надежда за успешна реализация на проектите и предвидените инициативи и отчете необходимостта от зачестяване на заседанията на Съвета, с оглед обсъждане и решаване на наболели проблеми в сектора.

Сподели публикацията