Slide
Slide
Slide
Slide
Кардам. Земеделците в област Добрич блокираха с тежка техника и автомобили границата при село Кардам. Местните зърнопроизводители изкараха своята техника на още три пункта в региона – Дуранкулак, Балчик, и Карапелит. Протестът започна в 10 часа и се очаква да продължи до 14 часа. Не се пропускат както тежкотоварни камиони от Украйна и Молдова, така и туристи, които пътуват с автомобилите си от Румъния към българските курорти, съобщава екип на Bgtourism.bg. На пътя към границата при село Кардам са паркирани над 70 трактора от община Генерал Тошево.
Недоволството на земеделците е в отговор на решението на Парламента да отпадне забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември 2023 г. Протестиращите посочват, че са обидени от изказването на премиера акад. Денков, че протестиращите са терористи.

Инициативен комитет, съставен от 24 организации, формулира 5 искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България, за да спре недоволството. Към протестните действия се присъединиха и пчелари от Добричка област. Земеделците протестират с пътни блокади в цялата страна.

Сподели публикацията