Mинистърът на туризма се срещна с посланика на Съединените щати
Mинистърът на туризма се срещна с посланика на Съединените щати
Slide
Slide
Slide
Slide

София. България има потенциал да привлече повече американски туристи. Около това становище се обединиха Н. Пр. Кенет Мертен, Посланик на САЩ в България, и министърът на туризма Зарица Динкова. Страната ни може да предложи много културни и природни забележителности, които да предизвикат интереса на американските туристи. В България все още има недокоснати места, които трябва да бъдат показани и запазени, заяви министър Зарица Динкова.

Екипът на Министерството на туризма обмисля нова маркетингова стратегия, която ще бъде насочена и към разширяване на пазарите, подчерта още министър  Динкова.

Mинистърът на туризма се срещна с посланика на Съединените щати

САЩ е перспективен и желан туристически партньор и пазар за България. През 2019 г., преди пандемията от COVID-19, над 104 000 американски туристи са пътували до България. За първите 5 месеца на 2023 г., броят на гражданите на САЩ, посетили страната ни, е 30 469, което е ръст от 41% спрямо същия период през 2022 г.

Комбинираните туристически продукти имат голям потенциал, тъй като традиционно американските туристи предпочитат да съчетават посещения на възможно най-много туристически обекти с едно пътуване. В този смисъл, комбинирането на основните летни и зимни туристически продукти с възможности за балнео и СПА туризъм, както и посещения на културно-исторически забележителности, би бил все по-значим фактор при формирането на предпочитанията към страната ни от американските туристи, допълни министър Динкова и предложи България да бъде представена като дестинация на американския пазар или B2B форум още през следващата година, ако това представлява интерес за американския пазар.

Развитието на българския туристически сектор е национален приоритет, отбеляза още министър Динкова. Според WTTC (Световният съвет по пътувания и туризъм), миналата година приносът на сектора на пътуванията и туризма нарасна с 25% до 10 милиарда лева, което представлява 6,5% от икономиката на България, приближавайки се до най-високата стойност от 2019 г. от 9,9% от икономиката.

Сподели публикацията