Станимир Георгиев: През 2024 година за „Син флаг“ кандидатстват 22 плажа и една марина
Станимир Георгиев: През 2024 година за „Син флаг“ кандидатстват 22 плажа и една марина
Slide
Slide
Slide
Slide

Поморие. Българско движение „Син флаг” започва кампанията за набиране на кандидати за най-желаното отличие в туризма – “Син флаг” за сезон 2024, научи Bgtourism.bg от председателя на организацията Станимир Георгиев. Крайният срок за получаване на кандидатури е 20 януари 2024 година.

“Син флаг” е утвърден световен стандарт, който гарантира отлични условия и услуги с грижа както за хората, така и за заобикалящата среда. Безспорен факт, доказан през годините в глобален мащаб е, че наличието на “Син флаг” е гаранция за качествен туризъм, а отличените дестинации и страни са предпочитани места за отдих.

“Чудеса могат да бъдат постигнати в полза на българския туризъм, ако усилията на движението като нестопанска организация в обществена полза бяха споделени и подкрепени от всички отговорни български институции – министерства, областни администрации, общини, както това се случва в останалите страни, за които налагането на устойчивостта като стил на управление и начин на живот е основополагащ стълб на националните политики. Надяваме се българските институции, както и повече концесионери на български плажове и собственици на яхтени пристанища, да осъзнаят този факт и да направят необходимото да постигнат този стандарт, като с ежедневната си работа, следвайки критериите на Програма „Син флаг”, да поддържат високо ниво на управление и качество на предлаганите услуги”, сподели Георгиев.

Всички български кандидати за “Син флаг” се преглеждат първоначално от Национално жури, а впоследствие и от международното жури на програмата „Син флаг”, което заседава ежегодно в Копенхаген, Дания, като оповестява отличените с наградата в края на април.

2023 година е към своя край и от името на Българско движение „Син флаг” бихме искали да благодарим сърдечно на всички от нашата мрежа за това, че ни помогнаха да отбележим много нови постижения през тази толкова натоварена година. Ние сме много признателни на всички плажове и яхтеното пристанище, наградени с престижната световна награда Син флаг, на всички хотели и малки места за настаняване, отличени с най-утвърдения еко етикет в туризма – Зеленият ключ, както и на нашите безценни партньори за тяхната невероятна работа и ангажираност да направим заедно туристическата индустрия по-устойчива.“, добави експертът.

“През 2023 година Българско движение „Син флаг” отбеляза своята 30-годишнина с рекорден брой Сини флагове и Зелени ключове, които неизменно издигат реномето на българския туристически продукт. Защото когато си подпомогнал 21 български плажа и 1 едно яхтено пристанище да се наредят сред най-добрите 5038 световни туристически обекти със Син флаг от 51 държави и 11 български места за настаняване сред най-устойчиво управляваните 4800 световни хотела със Зелен ключ от 60 държави – юбилейната година е повече от успешна”, каза Георгиев.

Той припомни, че лятото на 2023 година е било изключително напрегнато и белязано с тенденциозни атаки към българския туризъм и фалшиви новини, касаещи условията по българското Черноморие. “Отличените със Син флаг обекти в България бяха единствените оазиси, където туристите се чувстваха спокойни и сигурни, защото стандартът Син флаг гарантира безопасността им. Като независима организация – представител за България на световната Фондация за екологично образование и нейната Програма “Син флаг” Българско Движение „Син флаг” много стриктно следеше през целия сезон качеството на водите за къпане – като основен елемент от критериите на Син флаг и важен аспект, касаещ здравето и благополучието на хората, както и туристическия имидж на България”, добави Станимир Георгиев.

Започва кампанията на “Син флаг” за набиране на плажове и яхтени пристанища за престижното отличие през 2024 г.

“Българско Движение „Син флаг” подпомогна с авторитета и експертизата си стремежа на всички заинтересовани страни в туристическия бранш да бъдат отхвърлени отрицателните коментари относно качествата на водите за къпане и рисковете за хората. Усилията на Движението по поддържане на еко стандарта Син флаг в България бяха високо оценени при международната проверка на българските плажове и марина Диневи, носители на престижната награда Син флаг, от световния координатор на Програмата „Син флаг”. Усърдната работа на всички концесионери по прилагане на изискванията на стандарта Син флаг е очевидна и значително ги отличава от останалите, като всички удостоени плажове и марината получиха заслужено признание, заради чистата вода – факт, навсякъде подкрепен и доказан от отличните показатели от изследванията, от чистотата и много добрата поддръжка, от спасителното оборудване и услугите по водно спасяване, от завидното и невиждано никъде другаде медицинско обслужване от доктори, медицински центрове и в повечето случаи – линейки. Предвид скандалните твърдения за проблеми по българското крайбрежие през целия минал сезон, разпространявани от български медии, е хубаво, че независима международна проверка ги опроверга. Защото, ако се вее Син флаг на плаж, това означава, че той изпълнява строгите критерии на Програмата “Син флаг”, което е гаранция за здравето и сигурността на посетителите”, коментира още Станимир Георгиев.

Сподели публикацията