Slide
Slide
Slide
Slide

София. Двуетажен автобус възражда еднодневните излети до туристически обекти в София. През уикендите и празничните дни пътниците ще се движат по маршрута на линия X50 от Орлов мост до Врана, а от днес в делничните дни – вторник, сряда и четвъртък, ще тръгва по линия 3 от „Гео Милев“ до Долни Пасарел, съобщи пред Bgtourism.bg Марио Евстатиев – експерт в Комисията по транспорт и пътна безопасност, а в автобуса изпълнява и функцията на екскурзовод.

„Целта е да насърчим използването на обществения транспорт като алтернатива на личния автомобил за еднодневни крайградски разходки и ежедневни пътувания до едни от най-красивите и интересни туристически забележителности. Автобусът е NEOPLAN, доставен от Цюрих. Извършва стандартна градска линия, а пътниците не се таксуват допълнително“, каза Евстатиев пред Bgtourism.bg. Той посочи, че през отминалия уикенд са имали 622 пътници по линията Орлов мост – Врана.

В автобуса са осигурени не само физически, но и електронен екскурзовод. Пътуващите ще могат да получат допълнителна информация за туристически обекти и забележителности по маршрута.

Двуетажният автобус тръгва от Гео Милев в 7:10, 9:50, 11:50 и 13:50, а от Долни Пасарел съответно в 8:10, 10:50, 12:50 и 14:50. Пътуването Линия 3 в една посока отнема около един час, като линията преминава през основни спирки като УМБАЛ „Света Анна“, Държавна печатница, Метростанция Цариградско шосе, а жителите на ж.к. Дружба 2 имат връзка на спирка „Горублянско ханче“.
Маршрутът преминава по изключително живописно трасе покрай Панчаревското езеро и язовир „Пасарел“. От спирка „Манастир Св. Никола“ (паметника на трудовака) започва пешеходното трасе до крепостта „Урвич“ и манастира „Свети Никола – Летни“.
От спирка „Язовир Пасарел“ имате директен достъп до известния въжен мост над язовира, а от село Долни Пасарел може да предприемете кратки разходки по поречието на река „Искър“ или до местността „Гарванец“, известна със скалите с причудливи форми, популярно място за снимки и отдих.
Сподели публикацията