Slide
Slide
Slide
Slide

Пампорово. „Здравният туризъм, в т.ч. балнео и СПА туризма, е част от здравеопазването. Ние не сме само туризъм. Ние сме част от превенцията и профилактиката, които са задача на здравеопазването. Превенцията не е само ваксини. Министерството на здравеопазването в България трябва добре да помисли дали само на хартия ще останат думите, че инвестираме в превенция. Другите държави имат целеви инструменти – ваучери или програми, които се заплащат от техните министерства на здравеопазването. Това са нашите здравни осигуровки, които трябва да ползваме не само когато сме болни в болниците, но и за превенция“, заяви на пресконференция в Пампорово Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Ирена Георгиева в Пампорово: СПА туризмът отчита 12% ръст

„Има малки общини в България, които искат да развиват балнео и СПА туризъм. Те биха могли да имат целогодишен туризъм. Без държавна подкрепа и европейски средства, те няма как да бъдат конкурентноспособни. Необходимо е да се решат инфраструктурни проблеми. В момента няма нито един лев, който да е заделен за подпомагане на балнеологията за разлика от една Унгария, която в Плана за устойчивост и възстановяване има 230 млн. евро за подкрепа на общини за подобряване на инфраструктурата, които са извън столицата Будапеща и които искат да развиват този вид туризъм“, добави Кацарова.

Мариян Беляков: Пампорово ще се развива като целогодишен курорт, ще търсим минерална вода

Кацарова посочи, че са необходими целеви кампании за информираност за възможността застраховани с немски здравни осигуровки да идват в България по програмите за профилактика в амбулаторни условия и предупреди, че след година немската здравна каса ще измери резултатите и ако се окаже, че 100 човека са използвали само тези каси, то може партньорството да бъде прекратено. „Ние няма как да очакваме едно НПО, каквото сме ние, да рекламираме на 80 млн. пазар тази възможност. Тук министерството на туризма, ако им бъде даден целеви ресурс, да проведе целева кампания по информираност. В момента няма никаква информация за България по тази тема, а в Германия има 103 здравни каси“, сподели Кацарова.

Над 120 експерти в СПА туризма обсъждат в Пампорово визията за развитието на индустрията

Сподели публикацията