Slide
Slide
Slide
Slide

Пампорово. В Пампорово започна X-ия Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA). Темата на форума е „Нарастващият потенциал на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България“. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на туризма и на община Чепеларе, а през годините организацията затвърди своето присъствие на картата на българския туризъм със своята значима роля да бъде истински и здрав мост между държавата, местната власт, представителите на туристическата индустрия, европейските структури, билатералните камари и академичната общност.

„Защо избрахме тази тема? Тя е изключително подходяща както за България, така и в частност за региона! Здравният туризъм обхваща и онези видове туризъм, чиято основна мотивация е принос към доброто физическо, умствено и/или духовно здраве, чрез използване на природните ресурси – климат, минерални води и лечебни калонаходища/медицински и уелнес дейности, които повишават психофизическия капацитет на човека“, сподели по време на откриването д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Ирена Георгиева в Пампорово: СПА туризмът отчита 12% ръст

Тя посочи, че България е сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение. Страната е сред водещите в Европа по отношение на съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода.

„Основен и много важен фактор са климатичните дадености – приятен и здравословен климат през цялата година. Разположението на страната, както и разнообразният й релеф обуславят благоприятните климатични условия за развитието на 4-сезонен туризъм. България предлага климатолечение на територията на цялата страна – на морския бряг водещи са к.к. Свети Константин и Елена, Албена, Слънчев ден и др., балнеоложките курорти – Сандански, Велинград, Белчин баня, Сапарева баня и др. и в средно-високата планина от 1 000 до 1 800 м.н.м.в. Добър пример е планинският курорт Пампорово, община Чепеларе, в който климатът е среднопланински включен в преходно континенталната зона. Районът на Чепеларската долина е в близост до Беломорието и затова зимата е мека и топла. Продължителността на слънчевото греене е 2 000 часа годишно, като в периода ноември-март тя е по-ниска (около 500 часа), а през април-октомври е над 1 500 часа“, допълни експертът в балнео и СПА индустрията. Тя каза още, че йонизацията на въздуха е от 1200 до 1500 бр. йони/м³.
Кацарова започна присъстващите със стратегията „Чепеларе – зеленото сърце на България”, която има за цел да възроди региона като център за климатолечение, заради отрицателната йонизация на въздуха. Дестинацията има вековни традиции в климатолечението.

Министерството на туризма е патрон на 10-ия конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

„Съвместната работа по проекта „Чепеларе – Зеленото сърце на България“ стартира преди 10 години, по време на Конгреса на ЕСПА в Поморие през 2013 година. Боран Хаджиев, в качеството си на зам.-кмет тогава, активно се включи в дискусиите и като професионален спортен човек разви идеята за климатолечение и спортно възстановяване“, добави Сийка Кацарова.

Над 120 участници се включиха в конгреса, като сред тях е Тиери Дебюа – президент на Европейската СПА асоциация, както и Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Присъстват експерти от страната и чужбина и представители на местните и държавните власти.

„Пожелавам на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, начело с почетния гражданин на община Чепеларе д-р Сийка Кацарова, да продължава успешно и целенасочено да работи за развитието на потенциалните форми на туризъм в България. Климатолечението е от съществено значение за комплексното здравеопазване. Природните богатства на всички области от България са неизмерни и страната ни заслужава да се нареди сред първите места на предпочитани дестинации за здравен туризъм!“, заяви в своето слово кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Поздравителни адреси до участниците бяха изпратени от бившите министри на туризма Стела Балтова и Николина Ангелкова. Христо Проданов лично поздрави участниците в конгреса за успешната и последователна политика, той и очерта възможностите пред бранша. Кметът на Смолян също изпрати поздравителен адрес, а сред гостите беше Захари Сираков – областен управител на Смолян.

Онлайн във форума по темата Европейска подкрепа за здравен туризъм, се включи евродепутатът Илхан Кючюк, който е член в комисията по транспорт и туризъм. Доклад за климатичните курорти в България ще изнесе д-р Татяна Ангелова д.м., която участва в панела „Ефектът на балнеолечението (в т.ч. климатолечение) върху човешкия организъм след прекаран COVID-19 и Long-COVID синдром. Присъстващите ще се запознаят с опита на Франция по отношение на икономическото влияние на балнеологията върху СПА курортите/Спецификите на изследванията в балнеологията.

Кармен Щрук – зам.-главен управител на ГБТИК ще информира за следващия етап на проекта България на картата на Германския здравно-осигурителен пазар. Сред специалните гости е и г-жа Елке Миттаг, терапевт, аквафитнес треньор. Тя ще сподели за възможностите на нашите Медикъл/СПА и СПА хотели да се позиционират сред клубовете в Германия, специализирани в грижа за здравето на хората.
Сред темите на конгреса е новият проект, който БСБСПА започва с подкрепата на Министерство на туризма – „България на картата на здравно-осигурителния пазар на Австрия“. Програмата включва и участниците да се запознаят с добра практика от Словения – европейска дестинация, която е номер 1 в областта на зелен СПА туризъм.

Сподели публикацията