Slide
Slide
Slide
Slide

Общините са големи длъжници към собствениците на къщи за гости, твърди пред Bgtourism.bg Ива Костадинова, мениджър в платформата за къщи за гости athomebg, и обяснява защо смята така.

„Къщите за гости и вили не са в безвъздушното пространство. Всяка от тях принадлежи към определена община. Всеки собственик на къща за гости внася всички видове данъци и туристически такси в общината. Сега някои ще кажат: да, ама данъците и таксите не са чак толкова високи или: не всички собственици са на светло, част от тях укриват приходи. Вероятно са прави, но аз обобщавам ситуацията по принцип. Освен данъците и таксите, които влизат в общината, гостите също харчат пари и подпомагат местната икономика: пазаруват от магазините храна и напитки, опитват традиционна кухня в местни ресторанти или в препоръчани кръчми, посещават културни и исторически забележителности, харчат пари по атракциони и т.н., зависи от региона и какво се предлага на туристите. Тъй като нашата платформа athomebg предлага на собствениците и услугата професионално фото и видео заснемане, имахме възможност да обиколим страната и затова твърденията ми се основават на преки наблюдения“, казва Ива.

Според нея, основният проблем е лошата инфраструктура. „Планините и горите в България са великолепни. Тук има най-много къщи за гости, като повечето от тях отговарят точно на типа „дом извън дома“ – тоест, хем си в уютен, топъл и комфортен дом, хем си далеч от твоя дом и можеш да забравиш за няколко дни ежедневни грижи и проблеми. Как обаче стигаш до този прекрасен дом, след като отбиеш от главния път? Кошмарно, въпреки че километрите са само няколко. Ако е имало асфалт, него или вече го няма, или е на дупки и ями. Ако пътят е черен, той или не се вижда от бурени и храсталаци, или трябва да шофираш с 10км/ч, за да не се разпадне всичко на парчета – и автомобил, и пътници. И не си мислете, че собствениците стоят със скръстени ръце. Сами запълват дупките, сами режат храсталаците. Ходили няколко пъти до кмета, няма пари, казвал им той. „Явно сме малко избиратели тук, затова не ни обръщат внимание“, коментират собствениците. Попаднахме в регион, известен с минерални извори и басейни. Преди години тук беше пълно с хотели и къщи за гости, районът беше чист и се поддържаше. Сега виждаш изоставени и изтърбушени хотели, между тях работещи къщи за гости и новостроящи се хотели. А наоколо пусто и грозно – избуяла трева, начупени тротоари, строителни отпадъци, търкалящи се чували с боклуци. За каква инфраструктура става въпрос?“, продължава да разказва Ива.

Селският туризъм – връщане към корените, търсене на непознати преживявания и бягство от рутината

Към проблемите тя прибавя и режима на вода в някои от населените места през лятото. Някои от кметовете предупреждават хората два-три дни предварително, за да могат собствениците да отказват резервации или да търсят други начини за спасение. Такива кметове обаче са малцина.

Що се отнася до къщите за гости, които са в населените места, така да се каже – на асфалт, то и към техните собственици общините са длъжници, твърди още Ива и допълва: Нека кметовете да кажат за какво са използвали приходите в общинската хазна от данъците и таксите, които са получили от къщите за гости – и дали изобщо и един лев е отишъл за подобряване на този отрасъл в местната икономика. Едва ли, отговаря си тя.

Има ли начин общините да променят отношението си към собствениците на къщи за гости, питаме Ива.

„Да, има – категорична е тя. – Първо, не е трудно общинарите да използват техниката и хората, наети по различни програми, поне да разчистят храсти и треволяци около пътищата. Второ, понеже не става въпрос за изграждане на магистрали, има по-евтини материали, с които да се запълнят ямите по горските пътища така, че придвижването да е нормално. А и в крайна сметка, нека общината използва парите, които е прибрала от собствениците, за тях самите. Още повече, че самите собственици са съгласни да участват и с лични средства. И трето, но може би на първо място. Непрекъснато се отварят различни проекти за подпомагане на селски райони с европейско или държавно субсидиране. Но някой трябва да седне и да напише читав проект, който да се спечели. Това е работа на общината, нали? И понеже идват избори, съветвам тези собственици на къщи за гости, които са в немилост откъм инфраструктура, да искат, и искат, и искат. Ще им бъде обещано, сигурна съм. Пък после може и да бъде изпълнено. Защото, в крайна сметка, става въпрос за България и българското“, обобщава Ива Костадинова от athomebg.

Сподели публикацията