Slide
Slide

Пловдив. Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на втория етап от маршрути по проект „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Есенните теми ще бъдат в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Вижте графика за „Духовни маршрути в Пловдив“ – септември 2023 г.

 • Маршрут: Функции на състоянието
 • Национални есенни изложби Пловдив 2023 г.
 • 09.09.2023 г., събота, 11:00 ч.
 • Сборен пункт: Стария град, Балабановата къща
 • Водач: проф. д-р Галина Лардева

Професор по история и теория на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания

Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на Слав Недев (живопис), Емануела Ковач (графика), Кирил Станоев (фотография), Йордан Велков (живопис), Силвия Митовска (керамика), Огнян Читаков (скулптура), Елизар Милев (стъкло).

 • Маршрут: Епископската базилика на Филипопол
 • 10.09.2023 г., неделя, 11:00 ч.
 • Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика
 • Входна такса: 10 лева

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: д-р Станислав Станев, изкуствовед

Изследователски интереси: късноантично и ранносредновековно изкуство и архитектура

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма в близост до Форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта с обща площ от 2000 кв. м.

Д-р Станислав Станев и Жени Танкова ще ви представят най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се запознаят с модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

 • Маршрут: Монументалното богатство на пловдивските художници;
 • Атанас Кръстев (Начо Културата) и неговото дело
 • 16.09.2023 г., събота, 11:00 ч.
 • Сборен пункт: пред Централна поща
 • Водач: проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Младен Влашки

Младен Влашки е доктор по сравнително литературознание и по философия. Той е университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 г. е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Монументалното изкуство в Пловдив е често пренебрегвано и пропускано от минувачите, но то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се запознаят с едни от най-значимите монументални творби на известни пловдивски художници, между които сграфито „Коне“ от Д. Киров, сграфито „Прослава на славянските просветители“ от Г. Божилов-Слона, сграфито „Тракийско минало“ от Д. Киров, стенопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито „Хр. Г. Данов“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Стария Пловдив“ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка „Пощенски гълъби“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Орфей“ от Д. Киров и др.

В галерия „Червеното пони“ ще бъде изнесена беседа за делото и заслугите на Атанас Кръстев (Начо Културата).

 • Маршрут: „Тютюн“ в Пловдив
 • 17.09.2023 г., неделя, 11:00 ч.
 • Сборен пункт: площад „Централен“
 • Водачи: доц. д-р Младен Влашки и Теодор Караколев

Теодор Караколев е историк на изкуството с бакалавърска степен от Нов български университет, изучава периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“, както и с журналистика в сферата на културата в пловдивски и национални медии.

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните теми от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както обществени дейности – труд, бунтове на тютюноработниците, благотворителност (на личности като Димитър Кудоглу), така и архитектурни артефакти (тютюневите складове в квартала, известен днес като „Тютюневия град“) и литературни конкретизации по темата. Участниците ще бъдат запознати с нейните всеобхватни за града аспекти: развитие на тютюневата индустрия, нейното влияние върху архитектурния облик на града, влиянието ѝ върху обществените отношения в него и отражението ѝ в романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

Основни места за посещение: „Тютюневият град“, мястото на работническия бунт от 1953 г., складовете по ул. „Иван Вазов“; сградата на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на народното здраве „Кудоглу“ (на мястото на днешната централна поща); бившето кино „Република“, където е проведено едно от първите обсъждания на романа „Тютюн“; улица „Антим I“ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа „Тютюн“ в основата на литературния маршрут ще бъдат и мемоарите на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

Сподели публикацията