Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. Българските хотелиери и ресторантьори ще удвоят приходите си след решаването на визовия проблем с Турция, заяви пред Bgtourism.bg председателят на Управителния съвет на Българско-турската търговска-индустриална камара Бурхан Немутлу. Той посочи, че в момента туристите от Турция получават еднократна виза при посещенията си с цел туризъм в страната ни. Всеки посетител може да остане на територията на България колкото дни му е резервацията + 1 ден повече. За визата всеки брои близо 100 евро. Така 4-членно семейство (2 възрастни + 2 деца) ще трябва да извади 400 евро за визи, за да пристигне на почивка у нас.

Немутлу каза, че отново ще постави на дневен ред проблемите с визите пред Министерството на външните работи и Министерството на туризма, за да може туристите да получават не еднократна виза за своите резервации, а многократна виза, която да важи за най-малко три месеца. Това ще отключи пътуванията към страната ни и ще позволи на турските туристи по-често да идват у нас, включително и на уикенд туризъм.

Най-красивите места за пешеходен туризъм в Пирин планина привличат туристи от Индия, Япония и Чили

„Турските туристи са едни от най-добрите туристи. Те идват не само на почивка, но обичат да харчат своите пари за шопинг, в хотелите и в ресторантите. Бюрократичният проблем с визите в момента е пречка за повече приходи в хазната на страната ни. Промяната на визите ще даде възможност двойно повече приходи да генерират хотелиерите и ресторантьорите, а в резултат на това ще се плащат и повече данъци. Решението е в интерес на българската икономика!

Бурхан Немутлу

Потенциалът е огромен. До нас е 18-милионен Истанбул. В близост са населени места като Чорлу, Одрин, Текирдаг, Къркларели и др. още близо 6 милиона население. В България вече има хотели и ресторанти в планинските и морските курорти, които предлагат продукт, който ще бъде оценен от туристите от Турция„, сподели още пред Bgtourism.bg Бурхан Немутлу. Стокооборотът между двете държави тази година ще бъде 7,5 милиарда евро, а целта на Българско-турската търговска-индустриална камара е да достигне 10 милиарда евро.

„Имаме добър продукт и туристи, които се връщат за шести или седми път, а други за десети сезон вече идват при нас. Редовните ни туристи от България и чужбина са свикнали през лятото да отидат не само на морска почивка, но и на чист въздух в планината, а Банско успя да задържи своите туристи с гостоприемство и добър продукт. Тази седмица хотели в града са пълни на 100% за джаз фестивала, а през август средната заетост достига до 65-70%“, допълни Немутлу, който е и собственик на хотел Регнум в Банско.

ПОСЛЕДВАЙТЕ YOUTUBE КАНАЛА – МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ПОЛЕЗНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ШОПИНГ ТУРИЗЪМ В ТУРЦИЯ : https://youtube.com/@MERYDENTV

Сподели публикацията