Италия/ Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Пътуването с автомобил през спиращите дъха пейзажи на Италия предлага шанса да се насладите на природата със собственото ви темпо. За да си прекарате максимално приятно по време на почивката ви, е добре да сте запознати с условията за използване на пътищата. Италианските магистрали не са безплатни за ползване – за да шофирате по тях, трябва да се платят специални пътни такси. Вижте съветите на Европейския потребителски център в Италия!

Неапол, Италия/ Снимка Руслан Йорданов

Когато минавате през пътен пункт и си купувате билет, вие сключвате споразумение с оператора на магистралата. Възможно е на някои места бариерите на пунктовете да са отворени и да можете да преминете свободно. Това обаче не ви освобождава от задължението да заплатите пътна такса!

В повечето случаи шофьорите се таксуват според разстоянието, което са изминали, като за целта има пунктове както на входните, така и на изходните точки на магистралата. Важно е да запазите билета, който получавате при заплащане на пътната такса. Това е  вашето доказателство какво точно сте платили и така се ограничава опасността да бъдете таксувани погрешно. Съществуват и определени платени ленти още познати като Telepass, които са достъпни за притежателите на устройство за таксуване, както и магистрали, които се регулират от електронна система, която регистрира регистрационния номер на колата ви.

Управление на плащанията

На пунктовете за плащане на входа или на изхода на магистралата на ваше разположение има различни възможности за плащане: чрез кредитна карта, кеш, чрез устройство ,,Telepass“ или виакарта. Последната е предварително заредена или е свързана с банковата ви сметка, за да се улесни електронното плащане. За всеки метод има специални кабини за плащане на изминато разстояние, затова трябва да използвате подходящата за вас лента:

Телепас лента: само за автомобили, оборудвани с телепас устройство за таксуване;

Картова лента: ако желаете да платите таксата с кредитна карта или виакарта

Кеш лента: ако искате да платите в брой или с дебитна карта.

Срещате предизвикателства при заплащането на пътните такси?

Ако имате проблеми с плащането, може да си вземете документ (RMPP билет), който удостоверява, че все още не сте платили пътната такса. Такъв документ се взима на някой от пътните пунктове и ви позволява да платите таксата по-късно онлайн и без допълнителни такси в рамките на 15 дни. Ще получите известие и връзка към специална платформа, където да проверите дали данните на автомобила и регистрационния му номер съответстват на тези в документа и да заплатите дължимата сума директно с кредитната или дебитната си карта.

Сан Ремо, Италия/ Снимка Руслан Йорданов

Ако не платите таксата до 15 дни от датата на издаването й, с вас ще се свърже колекторска агенция от името на концесионера на магистралата, която допълнително ще изиска да заплатите сумата, но с начислени лихви.

Поверителността на данните ви

Концесионерите на магистралите са упълномощени да обработват данните ви (информация относно тяхната обработка можете да намерите на билета, който взимате от разплащателния пункт) и могат да имат достъп до публичните регистри на превозните средства. Всички запитвания относно обработката на лични данни трябва да бъдат насочени към длъжностното лице по защита на данните на съответния концесионер на магистралата.

Какви са последиците от неплатени пътни такси?

В случай че пренебрегнете плащането на пътна такса в Италия, вие нарушавате споразумението ви с концесионера на магистралата. Изискването за нейното плащане трябва да получите в рамките на десетгодишен давностен срок, съгласно италианския граждански кодекс. Ако смятате, че плащането на пътна такса е неоправдано поради предварително плащане или някакъв друг фактор, ви препоръчваме да го оспорите пред определената агенция за събиране на дългове с доказателства, които потвърждават твърденията ви. Неплащането на нужните такси също представлява и пътно нарушение, което води до глоба между 87 евро и 344 евро. В този случай полицията издава фиш за неспазване на движението по пътищата в рамките на 360 дни от нарушението. Съществува възможност за избор – или 30% намаление на глобата, ако тя бъде заплатена в рамките на 5 дни, или пълната сума в рамките на 60 дни. След този период таксата се удвоява!

За да оспорите глобата, трябва да изпратете препоръчано писмо до местния съд, в зависимост от това къде е извършено нарушението. Давностният срок за възстановяване на глобите по пътищата е 5 години.

Сподели публикацията