Slide
Slide
Slide
Slide

София. Стъпките за присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване бяха обсъдени в телефонен разговор между заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Основна тема на разговора бе стратегическото партньорство със САЩ като възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес.

“Благодаря му за изразената подкрепа за правителството на Република България. Споделих основните приоритети на правителството, като подчертах сред тях активната роля на България в ЕС и НАТО. С държавния секретар откроихме и важността на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Като стратегически партньори отчетохме подкрепата за Украйна и значимостта на визитата на президента Володимир Зеленски в България. В рамките на дискусията за регионална сигурност, обсъдихме и европейската перспектива за Западните Балкани при спазване на договорените ангажименти.

На 25-ти септември, с водена от мен делегация, ще проведем във Вашингтон втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Очаквам на срещата да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми от общ интерес, сред които сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията”, съобщи Мария Габриел.

Сподели публикацията