Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Добрич. Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, Добрич се провежда ежегодно през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града. В дългата вече 25 годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Това е възможност за творческо общуване между различни поколения, тъй като освен конкурсната част се провеждат майсторски класове, лектории и др. За мнозина от младите дарования този конкурс дава мощен тласък за професионалното им израстване, а за най-добрите е старт на успешната им международна кариера.

На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 5 – 9 септември 2022 г. жури ще бъдат – вдъхновителят и негов почетен председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Огнян Константинов /виола/, доц. Марина Капитанова /пиано/, д-р Милена Манева – Вълчева /класическа китара/.

За 2022 г. видовете инструменти за солистичните категории са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. Лауреатите на призови места получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най – високата награда „Гран при“, което говори за високите му изисквания. Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е особено признателен.

Освен обявените в Регламента призове, с радост можем да съобщим и за още една голяма награда на ХХV-то издание на Конкурса.

Международният Фестивал „Софийски музикални седмици“ с председател проф. Момчил Георгиев ще връчи Специална награда / участие в концерт или майсторски клас в предстоящото през 2023 г. 54-то издание на Фестивала / на 2 –ма участника по мотивирано предложение на журито. Това е още по-голяма мотивация за участниците да се представят на ниво – възможност да се докоснат до духа на този престижен музикален форум, представящ образци на изпълнителското изкуство.

Конкурсът има Регламент и съпътстващи документи, публикувани на сайта на Общината. Също там се публикуват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите  осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от техни изпълнения. А най-уникалното е концертът  изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.

За тази година са подали заявления 61 бр. солисти, в категория Акомпанимент – 2 бр., Учител/ученик – 2 бр., Камерна музика – 9 бр. ансамбли, вкл. Клавирно трио на 1 пиано и Духов квинтет.

Освен от цяла България, има участници от Китай и от Кралския музикален колеж Лондон.

Всички документи се публикуват на официалната интернет страница на Община град Добрич.

Сподели публикацията