Slide
Slide

София. Заместник-министър Мариела Модева проведе работна среща с посланика на Египет в България Н. Пр. Халид Ибрахим Емара. Тема на разговора бяха двустранните отношения в сферата на туризма, където двете страни имат традиционно добри и приятелски връзки. Египет е един от пазарите с огромен потенциал за развитие, заяви проф. Модева. Тя декларира готовността на екипа на Министерството на туризма да работи за повишаване на разпознаваемостта на България като дестинация в Египет, за да може да бъде постигнат по-добър баланс на двустранния туристопоток. Това е една от най-популярните дестинации за българските туристи, като за 2019 г. над 27 000 наши сънародници са избрали тази страна за своята почивка. Същевременно, пътуванията на египетски туристи до България са много по-малко, около 2500 за последната година. Подобряването на свързаността, както и оптимизирането на процеса на издаване на визи ще дадат възможности на повече граждани на Египет да опознаят разнообразния български туристически продукт, заяви проф. Модева.

„Ние предлагаме много добри възможности за СПА туризъм, като в това отношение имаме много успешни практики и взаимодействие на множество пазари, един от които е немският“, подчерта заместник-министърът. Тя отправи молба до посланик Емара да съдейства за установяване на работни контакти с най-значимите египетски туристически компании за установяване на връзки със заинтересовани контрагенти и партньори от България. Много добра възможност за това представлява предстоящото през февруари 2023 г. изложение Ваканция и СПА Експо в София, заяви заместник-министър Модева.

От своя страна посланик Емара заяви, че представителите на египетския туристически бизнес се интересуват от перспективите за обмяна на опит в сферата на спа туризма. Той посочи, че меморандумът между ресорните държавни институции в сектора, подписан през 2019 г., е отличен фундамент на двустранните отношения. С общи усилия ще преодолеем последиците от пандемията, заяви посланик Емара. Той изрази готовност да насърчи българската инициатива за домакинство на Конференцията на ООН по изменението на климата /COP 29/ през 2024 г. Посланикът на Египет предложи да обсъди с българската страна успешния опит от домакинството на Египет на проявата COP 27, на която присъстваха рекорден брой делегати, над 60 000 души. Египет има чудесни възможности в сферата на екотуризма, заяви посланик Емара. Нашите граждани проявяват голям интерес към българските черноморски курорти, както и към спа курортите на България, посочи посланикът.

Двете страни се обединиха около становището, че България и Египет следва да си партнират в развитието на устойчив и природосъобразен туризъм.

Сподели публикацията