Бургас. От 21 до 23 юли в Бургас се провежда Blue Summit and Innovation Expo – форум за иновации и син растеж, който събира на едно място в Бургас представители на академичните среди, бизнеса, национални и европейски институции и организации, заинтересовани страни и лица, които имат отношение към развитието на синята икономика.

На откриването присъстваха министърът на туризма Зарица Динкова, зам.-министърът от МРРБ Ангелина Бонева, зам.-кметовете на Бургас Весна Балтина, Диана Саватева и инж. Чанка Коралска, екоекспертът Ивелина Василева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, общински съветници, посланикът на Грузия в България и други.

В първия ден бяха представени съществуващите възможности и перспективи в развитието на българския морски туризъм. Сред обсъжданите акценти бяха Морският пространствен план и стратегия на страната ни, мерките за нейното финансиране, Програмата за морско дело и рибарство 2021 – 2027 и морската стратегия на България за 2021 – 2027 година.

„Това събитие е прекрасна възможност за обмяна на знания и добри практики, за създаване на нови партньорства и обединяване на усилията ни в посока на отговорен природосъобразен туризъм с отношение към опазване на екосистемите ни и тяхната важност за развитието на икономиката в контекста на кризите, с които се сблъскахме в последно време. Това е начин да създаваме добавена стойност по отношение на културното ни наследство, историческото ни и кулинарно наследство, както и цялото разнообразие и перспективите, които страната ни предлага“, каза при откриването на форума министър Зарица Динкова.

„Перспективите, които ни дава синята икономика, са свързани с иновациите и с подпомагането на устойчиви бизнес модели така да се случват, че да вървим към едно устойчиво развитие и устойчив растеж на нашите морски градове. Също така е от съществено значение провеждането на политики, които насърчават приобщаването на този много важен сектор на нашата икономика към останалите сектори на икономиката и когато говорим за важни сектори, не можем да не отбележим, че туризмът е отрасъл, който дават голям процент от брутния вътрешен продукт на нашия град и има важна роля за изграждането на модерния облик на Бургас.“ каза зам.-кметът на Бургас и ръководител на проекта Весна Балтина.

Акцент в програмата за всички жители и гости на Бургас е изложение на местни производители на традиционни морски продукти на алеята пред Експозиционен център „Флора“. То стартира в 17:00 часа на 21 юли, петък, и ще продължи до неделя.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA