Мартина Найденова

Пукет, Тайланд. Днес започва Сонгкран – най-големият и честван празник в Тайланд, често наричан и Тайландската Нова година. В продължение на няколко дни се водят водни битки по улиците на страната, като по този начин се бележи началото на дъждовния сезон.
На празника разговаряме с Мартина Найденова – маркетинг мениджър на туроператора Абакс и екскурзовод за Тайланд през последните месеци.

– Здравейте, г-жо Найденова! Откриваме ви в една от най-желаните дестинации – Тайланд. Каква е обстановката в азиатската държава?
– Здравейте! Днес е началото на най-значимия за местните празник в Тайланд! От 10 часа сутринта всеки един, независимо турист или жител на кралството, е на улицата с водни пистолети, маркучи и кофи с вода.

Води се водна битка в продължение на дни, а вариант да останеш сух няма! Групата от български туристи, с която сме в момента на остров Пукет, успяха да видят, да почувстват и да станат част от това събитие, което е изживяване за цял живот!

– Има ли интерес сред българските туристи, достъпна ли е дестинацията и какви са възможностите за почивка в Тайланд?
– Интерес към Тайланд винаги е имало и винаги ще има. По време на Covid-19 страната беше затворена в продължение за повече от две години, но днес, когато пандемията е вече само спомен, туризмът кипи с пълна сила. Това е първият туристически сезон след ограниченията и определено се забелязва огромен интерес на българския пазар. Част от туристите, с които се срещам, са чакали месеци наред за да сбъднат своята мечта – Тайланд. Големият интерес определено се влияе и от достъпността на дестинацията – цените в кралството са изкушаващи на фона на екзотичните държави, а с пускането на директен чартърен полет на Gulliv Air от София, превръща страната в още по-търсена и желана. Масово нашите туристи избират остров Пукет за своята почивка – мястото, на което животът никога не спира. Самият остров е идеалното съчетание от екзотична растителност, прелестни плажове, изобилие от забележителности и много възможности за забавление, както и отправна точка за много вълнуващи екскурзии.

– Кои са интересните забележителности, които българите посещават, какви преживявания избират в Тайланд?
– Сред местата, които са must see за дестинацията попадат два острова, известни по цял свят – Джеймс Бонд, станал известен от едноименния филм и остров Пи Пи, нашумял след заснемането на филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо от 2000 година. На самия Пукет винаги отделяме време да посетим ферма за слонове, както и Ват Чалонг – това определено е най-красивият будистки храм, който може да се открие в района. Българите обичаме да се забавляваме, затова не е изненадващо, че именно Бангла Роут е като магнит за нашите туристи – дискотеки, барове, музика и танци до ранните часове на денонощието.

– Какъв е профилът на българските туристи, които избират Тайланд за своята почивка? Колко средно струва седмична почивка и какво включва цената?
– Тук срещам туристи на всякаква възраст. Самата дестинация предлага по нещо за всеки – както за младежите, търсещи парти и забавление, така и за семействата с деца, които се наслаждават на плажовете, слончетата и културата на страната. Цените за почивка в Пукет зависят предимно от авиолинията, която се избира. С чартърните полети на Gulliv Air, цената на пакета започва от 2 200 лева на човек в отличен хотел 4* или 5*.

– Кога е най-подходящо да се посети Тайланд?
– Най-подходящият период за посещение на Тайланд е извън дъждовния период, в месеците от ноември до края на април. Температурите са високи, влагата също, затова винаги оставаме първият ден свободен, за да може туристите да се климатизират. На втория ден вече всички са свикнали с климатичните особености и драстичната разлика в градусите предвид температурите в България през този период.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA