tunis konkurs 1
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Национална информационна агенция Bgtourism.bg провежда конкурс за детски разказ „Моето пътешествие“. Инициативата цели да вдъхнови колкото се може повече деца да разкажат по свой неповторим начин история от пътуванията си в България и по света, насърчавайки ги по този начин да развиват творческите си заложби и въображение.
Участниците и техните семейства могат да изпращат разказите на децата на редакционната поща office@bgtourism.bg, придружени със снимки или видео. Екипът на Bgtourism.bg ще се запознае с материалите, а най-интересните ще бъдат публикувани и ще получат награди на специално тържество в София. Срокът за участие в първото издание на конкурса е 1 юни 2024 г.
Никол Росен Йовчева вече дебютира в нашия конкурс и това още по-силно разгаря нейния творчески заряд. Никол ни изпраща своя втори разказ, с който ще ни заведе на екзотично пътешествие в Тунис.

tunis konkurs 15

Мечтата за нов континент

След като посетих няколко държави в Европа, започнах да си мечтая да посетя някоя държава в Африка. И както се казва, мечтите се сбъдват. Така се случи и при мен. През 2023 година потеглихме с моето семейство за Африка, като избрахме дестинация Тунис.

tunis konkurs 5
Тунис се оказа толкова близо до нас, само на 2 часа полет със самолет. Близко като разстояние, но толкова различно. Първото ми впечатления още при кацането със самолета беше, че тук има изключително много палми. Палмите са навсякъде и придават един много екзотичен облик на мястото.

Земя на контрасти

Тунис е земя на контрастите – от лъскави хотели и скъпи яхти на пристанището до хора спящи на улицата.
Изненадана бях от гостоприемството на тунизийите – във всеки момент проявяваха уважение и почитание към нас. Те са хора с широко отворени сърца, усмихнати лица и красиви очи, което ми действаше много зареждащо.
По време на пътуването ми се почувствах като разходка в друга цивилизация и други векове.

tunis konkurs 12

Пътуване във времето

Разходих се до медината, която е копие на типична стара част на арабски град. В медината усетих духа на старите жители и видях как са изглеждали старите арабски къщи. Там в лабиринтите й попаднах на базари, на който се продават изделия от кожа, метал, керамика, а също така и разнообразни сувенири.
А на плажа беше разкошно – стъпвах на пясък, като брашно – бял и фин. Морското дъно-равно и плитко, което много ми допада.

Парче от рая

Средиземно море ме обгръщаше със своята топла вода като ментов чай и ми даваше простора, който исках. А когато се излежавах под жаркото слънце, минаващите около мен камили внасяха нотка екзотика в картинката.
А за храната, каквото и да кажа ще е малко. Вкусна, разнообразна и в изобилие. Леко пикантна за нашия вкус, но това й е чарът. Още нещо, което задължително трябва да се види в Тунис е пустинната роза. Това е кристализирал пясък във формата на цвете. Късче от пустинята, което грабна сърцето ми. Тук и аз за първи път видях пустинна роза.

tunis konkurs 17В плен на приказния свят

Спомените, които тази страна остави в мен са са силни, цветни и истински. Очите ми са пълни! Тунис е толкова прекрасен и многолик. Тази страна завладя душата и сърцето ми… Обикнах Тунис и непременно ще посетя тази страна отново.
Тунис е магия. Притежава богата история, разнообразие от пейзажи, друга култура, традиции и обичаи. Дълги плажни ивици. И много цветя-още усещам мириса на жасмина.

tunis konkurs 18
Галерия с цветни мигове от Тунис

tunis konkurs 13 tunis konkurs 16 tunis konkurs 14 tunis konkurs 8 tunis konkurs 7 tunis konkurs 4 tunis konkurs 3 tunis konkurs 2

Сподели публикацията