Колоритният турлашки събор в Чупрене привлече рекорден брой участници и гости с песни, танци и традиционна кухня
Колоритният турлашки събор в Чупрене привлече рекорден брой участници и гости с песни, танци и традиционна кухня
Slide
Slide
Slide
Slide

Чупрене. В с. Чупрене се провежда XVIII традиционен турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“, в който участват рекорден брой самодейци, около 1500 души, представяни в 80 състава от три страни.

От 14 юни 2024 г. селото се изпълва с гости и участници, които си дават среща ежегодно тук, за да представят традициите на колоритния турлашки край. Село Чупрене се намира в Северозападна България, на 18 км южно от Белоградчик и се слави с красивата си природа и съхранени традиции. Турлаците са етнографска група, живееща от двете страни на границата със Сърбия, която се отличава с особен език, отнесен към преходните говори, интересни традиции и специфична кухня.

Турлаците от двете страни на границата се събират за първи път по инициатива на читалище „Хр. Ботев“ в с. Чупрене през 2006 г., за да възродят фолклора, говора, кухнята и богатото културно наследство на предците си. От тогава съборът извървява дълъг път, за да се превърне в едно от най-интересните събития на Северозапада. Провеждането му в един ден през пролетта се премества през юни и прераства в двудневен празник на песните, танците и раздумките от цяла Северозападна България. Поради големия интерес и брой на участниците община Чупрене взима решение за провеждането му в три дни и с участието на самодейни състави от цяла България, както и от съседните Сърбия и Румъния.

Гост на тазгодишното издание е известният сръбски изпълнител Емир Джулович, а през годините на сцената на с. Чупрене са пяли знаменитости като Мирослав Илич и Кеба.

Хиляди гости от цяла България, както и от Сърбия могат да се насладят на майсторството на певци и танцьори, да опитат както традиционната турлашка кухня с нейните неповторими блюда Белмуж, Косачко кисело, Претръкан компир, Дзипка и налагана баница от обге, така и майсторска скара, чиито аромат се разнася надалеч в Балкана. Специално за празника е поканен сръбският майстор Бобан, който е една от атракциите на събитието.

Разговаряме с кмета на община Чупрене Мария Димитрова, която споделя, че организацията му започва още в началото на годината, а в подготовката му с огромно желание се включват почти всички жители на селото.

– Интересът към Турлашкия събор нараства с всяка година. Какви са възможностите на Чупрене да поеме толкова много посетители?

– Радостни сме да отбележим наистина нарастващия интерес към събора и превръщането му в общонационален. Девизът „Када кум прасе и ти вречу“ на местния говор означава, че когато кумът обещае прасе, бъди готов веднага да го вземеш и говори за мъдростта на дедите ни да не изпускаме момента, да всичаме всичко сега, когато обстоятелствата ни го поднасят. И ние с готовност приемаме с присъщата турлашка гостоприемност посетителите, които прииждат от цяла България. Общината полага наистина усилия нищо да не липсва и имаме добра организация с възможности за паркиране и условия за участниците и гостите.

– Северозападът се споменава като най-бедния регион на страната, а и на ЕС. Това като клише по някакъв начин отразява ли се на организацията?

– Едва ли някой от участниците взима предвид това. Ние, турлаците сме богати на дух и традиции. Общината се радва на нараснал туристически интерес заради природните фактори и липсата на комерсиализация. Разполагаме с Туристически информационен център, а на територията на общината се намира Природен резерват „Чупрене“ и няколко удивителни екопътеки, Хората са привлечени от чистата и девствена природа Проблем са ограничените места за нощуване в няколкото къщи за гости в околността, но броят им расте и се надяваме за в бъдеще да можем да разполагаме с още повече възможности за прием на туристи. В селото има туристическа спалня, а хижа „Горски Рай“ е известна сред любителите на планината.

– Турлашкият събор превръща Чупрене в своебразен стожер на традиционния и автентичен фолклор, но има ли и други събития, които общината организира?

–  Наистина съборът е особено популярен сред любителите на фолклора, но Чупрене е известно и сред почитателите на рок музиката с рок фестивала Chuprene Open Air, който тази година ще се проведе за пети път и с конкурс за млади рок изпълнители. В последната седмица на август пък се провежда Празник на Балкана, когато под вр Св. Никола се събират отново хора от двете страни на границата за обща веселба. Календарът ни се допълва и от Северозападния ловен събор, който ще се проведе на 13 и 14.09.2024 г.

Самодейната група за автентичен фолклор към читалище „Хр. Ботев“ с радост приема по всяко време български и чуждестранни туристи с демонстрации на местни обичаи и приготовление на традиционни ястия, което напоследък е една много търсена атракция. Събития не липсват, а пословичното гостоприемство и веселяшки дух на турлаците превръщат всяко от тях в истински празник.

Сподели публикацията