Кольо Нанев: Гърците показаха какво означава гостоприемство и доброта, всички евакуирани туристи на остров Родос бяха обгрижени
Кольо Нанев: Гърците показаха какво означава гостоприемство и доброта, всички евакуирани туристи на остров Родос бяха обгрижени
Slide
Slide
Slide
Slide

Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари. Едно от най-засегнатите места е остров Родос, където огнената стихия продължава вече седмица, в следствие на което бяха евакуирани хиляди хора от крайбрежните села и курорти. Ето какво сподели в интервю за Bgtourism.bg Кольо Нанев – председател на българската общност на остров Родос.

– Здравейте, г-н Нанев! Каква е ситуацията на остров Родос – един от най-красивите за почивка, но обхванат от пожари в най-горещите летни дни?

– Пожарите на остров Родос започнаха преди седмица. Трябва да отбележим, че те са в южната част на острова, който е изключително голям. Това не е малък остров, но и ситуацията не се подценява. За местните власти на първо място е сигурността. Именно заради това бяха евакуирани 19 000 души, част от тях и туристи, които пребиваваха в три хотела. Важно е да се посочи, че хотелите не са били обхванати от пламъците, но са се намирали близо до пожарите. Огънят е бил предизвикан не от температурите, които тук са наистина високи – над 40 градуса. Пожарът е на политическа основа и с човешка ръка. Властите са заловили група от 7 пакистанци, които са действали под ръководството на гръцки гражданин.

На този етап няма обвинени, а само задържани. Благодарни сме, че не се записахме в историята с човешки жертви и че гърците показаха какво означава гостоприемство и доброта.

– Къде са евакуираните туристи и какви грижи получават? 

– На остров Родос сме в разгара на сезона. Няма свободни места в хотелите, но всички тук полагаме грижи – нито един турист не е останал без покрив. Евакуираните са във фоайетата на хотелите. Осигурява им се храна и вода.

Снимки Кольо Нанев

Много е важно да отбележим, че българските туристи, които очакваме утре с полет на Ryanair, трябва да бъдат спокойни за своята ваканция. Тук е мястото да посоча, че имаме група във фейсбук и сме на линия за подкрепя на всеки един български гражданин, който се намира на остров Родос. Хората може да открият страницата ни Сдружение на постоянно живеещите българи на остров Родос и при необходимост да ни потърсят.

Снимки Кольо Нанев

– Получавате ли международна помощ в битката с пожарите?

– Има информация, че български пожарникари са се включили в погасяването на огъня в Гърция. Международна подкрепа има и в лицето на пожарникари от Хърватия и други страни.

Интервюто взе Руслан Йорданов

Сподели публикацията