София. София е сред най-предпочитаните дестинации в страната. През 2022 г. в местата за настаняване в Столичната община по официални данни на НСИ са отчетени близо 1 млн. регистрации на туристи. Това заяви заместник-министър Ирена Георгиева при откриването на Генералната асамблея и годишната конференция на Алианса на градските дестинации (City Destinations Alliance) днес в София. Министерството на туризма е официален партньор на събитието.

Българските туристи са осъществили над 400 хил. пътувания с поне една нощувка в Столична община през 2022 г., но висок интерес има и от чужбина, допълни заместник-министър Георгиева. Сред водещите чуждестранни пазари за Столична община за 2022 г. са Израел – близо 43 хил. регистрации на туристи, Германия – над 42 хил., Италия – над 40 хил., Великобритания с близо 34 хил., Румъния – над 31 хил., САЩ – над 30 хил., Гърция – над 30 хил.

Налице са реални предпоставки 2023 г. да е значително по-успешна за туризма в столицата от считаната за върхова 2019 година. За периода януари – февруари 2023 г. по официални данни на НСИ са отчетени повече от 150 хил. туристи в Столична община, като ръстът спрямо същия период на предпандемичната 2019 г. е около 8%.
“Ще се радваме броят на нашите гости от чужбина да расте, но по-важно е да предложим пълноценно и обогатяващо за тях преживяване. Затова, ние работим, за да се адаптираме към съвременните реалности, да използваме достиженията на технологиите, за да генерираме допълнителна добавена стойност в отрасъла”, отбеляза заместник-министър Георгиева и допълни, че за да се случи това, трябва да се търсят и прилагат най-добрите решения за управление на дестинациите, за превръщането им в SMART дестинации, както и за извличане на максимум положителни влияния не само за приемащите общности и икономиката, но и за възможно най-добро преживяване за туристите.

София и останалите български дестинации за градски туризъм могат да предложат целогодишно на своите туристи гостоприемство и креативност, запомнящи се разнообразни и качествени туристически продукти и имат огромен потенциал да се развиват като атрактивни, разпознаваеми, модерни и сигурни туристически дестинации. Затова усилията на Министерството на туризма са насочени към утвърждаването на България като предпочитана целогодишна дестинация за устойчив туризъм.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA