Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. Деветото издание на фестивала „Дефиле вино и гурме“ бе официално открито от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева в автентичната атмосфера на Стария град на Пловдив. Традиционният фестивал на доброто вино и вкусна храна за първи път се провежда в рамките на три дни. Стартът беше даден, както всяка година, с фолклорни изпълнения и с шествие, съпроводено от бог Дионис.

Заместник-министър Ирена Георгиева приветства официалните гости и организаторите в лицето на Любозар Фратев, председател на „Съвета по туризъм“, определяйки Дефиле „Вино и гурме“ като събитие, превърнало се „в утвърден фестивал, който подкрепя българските производители на вино и храна, както и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството“.


„Бих искала да ви уверя, че в лицето на Министерството на туризма имате партньор, който е готов да ви подкрепи във всяко едно смело начинание, което е в съзвучие с нашите цели. Екипът ни полага огромни усилия, за да превърне България в предпочитана дестинация за устойчив целогодишен туризъм с качествен туристически продукт, чрез популяризиране на специализираните форми на туризъм – винен, кулинарен, културен и здравен, в сътрудничество с институциите, местни администрации, неправителствените организации и бизнеса“, заяви Ирена Георгиева.

„Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура, обичаи и дух, това е и причината през последните години значението на този вид туризъм да нараства все повече, допълвайки усещането за традиции и автентичност, контакт с местните производители и общности, които носят и развиват вековни традиции в производството на божествената напитка“, подчерта Ирена Георгиева.

По думите на организаторите събитието популяризира винения, културния и кулинарния туризъм, а с фестивала символично се поставя и началото на активния сезон на богатата събитийна програма на община Пловдив.

Според заместник-министър Ирена Георгиева засиленият интерес и растящият брой на участниците във фестивала са свидетелство за необходимостта от подобни форуми, на които най-добрите производители да покажат своите постижения. На откриването присъства и заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Той заяви, че в Пловдив гурме-туризмът и виненият туризъм се развиват с много добри темпове, а фестивалите могат да бъдат модел за други градове и региони на страната как може да се развива един град в синхрон със съвременните световни тенденции.

Председателят на „Съвета по туризъм“ Любозар Фратев съобщи, че деветото издание предлага 9 новости и нова забавна и разнообразна фестивална програма. През трите дни ще се проведе и конкурс за най-умело съчетание на вино и храна, който има за цел да пробуди креативността на участниците. Той допълни, че за първи път тази година организаторите ще предоставят 5% от печалбите под формата на стипендии на студенти и ученици по специалностите в туризма.

Общо 68 са участниците, от които 47 винопрозиводители и 19 производители на храни. От днес до неделя гостите ще могат да се изкушат от над 250 вина и десетки гурме вкуса по добре познатия маршрут, в седемнайсет от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Представянето на участниците се оценява от жури – дегустационно и любителско. Паралелно студенти доброволци ще анкетират посетителите, за да установят какъв е икономическият ефект от събитието за град Пловдив.

Винено-кулинарният туризъм като специализиран вид туризъм е значим инструмент за регионално развитие, както за създаването на нови работни места, така и по посока увеличаване на продажбите на местни стоки и услуги и повишаване на позитивния имидж на конкретната дестинация за винен туризъм.

Сподели публикацията