Slide
Slide

Велинград. Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе в неделния ден неформална среща с представители на бизнеса във Велинград, за да обсъди с тях актуални теми и проблеми, свързани с развитие на града и района като туристическа дестинация.

През 2023 година Велинград ще отбележи 15 години – СПА столица на Балканите. Тази тема и подготовката по бъдещото отбелязване през лятото беше един от акцентите в разговорите. Велинград е една от най-успешните туристически дестинации в България през последните години. Бизнесът подчерта пред министър Димитров, че ръстът на вътрешния туризъм в българската СПА столица е много висок, над 80% са посещенията на българи, а през изминалата 2022 година има чувствителен ръст и на внесения туристически данък – около 1,2 млн. лв. В курортния град има над 6 хил. легла, отлично съотношение цена/качество, като средната годишна заетост за висококатегорийните обекти е над 70%, слабо текучество на кадрите и целогодишна заетост в туристическия сектор. В резултат на това и населението се задържа в града. Курортният град е уникален и с това, че има 9 хотела с 5 звезди.

Работната среща премина в много добър и експертен тон, а министър Илин Димитров отбеляза, че в региона има отлично работеща и сплотена местна браншова организация. Той изслуша плановете и стратегията на членовете на „Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ и се ангажира с активна подкрепа от страна на Министерството на туризма. Един от начините за това е със засилване на регионалната и местна реклама чрез каналите на министерството.

Министър Димитров и представителите на организацията обсъдиха също състоянието на парк „Клептуза“. „Ще се опитаме да помогнем с намиране на средства за реновирането на парка и езерата, които са знакови за най-популярния ни СПА курорт. Състоянието им може да се подобри многократно, а сумата не е голяма“, коментира министър Димитров.

Във фокуса на разговорите беше и разработването и популяризирането на нов продукт „Бизнес и Спа“. С негова помощ ще се уплътни заетостта през работните дни на седмицата чрез провеждане на конференции и работни форуми. Служебният министър обеща активна подкрепа и организирането на конференция на тази тема във Велинград.

„Дълбоко вярвам, че мястото на министъра трябва да е близо до бизнеса, където да участва в решаването на проблеми, но и да информира за възможности“, каза министър Димитров.

Това е четвъртата поред от планираните общо 28 неформални срещи с бизнеса на министъра на туризма д-р Илин Димитров. До момента той се срещна с представители на туристическия сектор в Бургас, Варна и Банско, за да изслуша актуалните въпроси и проблеми, пред които са изправени.

Сподели публикацията