Slide
Slide

София. Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в част от официалните събития, с които бе отбелязана една паметна годишнина – 80 години от спасяването на българските евреи. Той участва в откриването на документална изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и поднесе цветя пред паметните плочи на спасителите на българските евреи до храм „Св. София“ по време на тържествена церемония по полагане на венци и цветя в знак на признателност.

В проявите, посветени на годишнината, участваха президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Гълъб Донев и министри от служебния кабинет, Симеон Сакскобургготски, представители на Българската православна църква, организации на български евреи, дипломати и граждани.

Експозицията в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ показва снимки и ценни документи от фонда й, ръкописи, старопечатни и редки книги, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. Почетен гост на събитието беше известният историк и общественик в Израел проф. Михаел Бар-Зоар. Той и семейството му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

„България е била добра към нас, обичам България. Добре, че по български има две думи за Родина – Родина и Отечество. Така че ги имаме и двете, от двете страни,“ заяви професорът в затрогващите си думи към присъстващите гости в Националната библиотека.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA