Slide
Slide
с. Неофит Рилски, Варна. По повод четиригодишнината от откриването Исторически парк и „Българска школа за старинни воински изкуства – Величие“ ще бъдат домакини на третото издание на „Средновековен събор – Ново начало“, който традиционно се явява кулминационната точка в събитийния календар. Инициативата по традиция събира хиляди сънародници и гости от чужбина.
Фестивалната зона край Исторически парк ще се превърне от 24 до 25 юни 2023 г. в сцена на една отминала епоха. Големият фестивал на средновековната култура и начин на живот ще предложи първокласна програма и изобилно разнообразие от всичко. Заснет от камерите на BBC, фестивалът ще бъде излъчен във всички точки на земното кълбо.
Сред най-вълнуващите преживявания както за участниците, така и за зрителите са мащабни реконструкторски битки, зрелищни двубои и воинската „Тризна“ – конни и пеши надборвания с оръжие, посветени на бойната слава на предците. Публиката ще настръхне при сблъсъка на мъже и бойни дружини в старобългарските воински игри „Ристание“ и ще провери собствената си сила и храброст в безбройните надпревари.
Предвидени са още състезания за млади таланти и турнир по стрелба с лък за начинаещи.
Гости на фестивала ще бъдат сдружения за историческа реконструкция, свободни воини, майстори занаятчии, музиканти и творци от България, Сърбия, Гърция, Молдова, Румъния, Унгария, Словакия и Полша.
За автентичното изживяване по време на фестивала ще допринесат историческите щандове, работилниците и средновековният пазар. Фестивалните дни ще преминат с дегустации на храни и напитки от епохата и ще предоставят разнообразен поглед върху обичаите от миналото.
Силен акцент се поставя и във вечерната музикална програма. В нея са включени оригинални интерпретации на средновековна музика, модерен средновековен рок, танцови ансамбли, народни песни и шоупредставления.
Фестивалът в Исторически парк е всичко едновременно: фестивал на открито, живо Средновековие и автентично изживяване, а за децата – единствената площадка, където могат да бъдат посветени в рицари.
Зоната на фестивала ще бъде отворена в събота, 24 юни, от 10 ч. до полунощ и в неделя, 25 юни, от 10 до 17,30 ч. Входът за деца над 4 години е 6 лева, възрастните заплащат 12 лева. Посетителите, закупили билет за вход за Исторически парк, ще имат безплатен достъп до Фестивалната зона в рамите на двата дни.
Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA