Slide
Slide
Хисаря. В събота, 25.02.2023 г., ден преди Сирни заговезни, посетителите на Археологическия музей в Хисаря имаха възможността да се насладят на живи картини от етнографската му експозиция. Кукерските маски оживяха с помощта на ученици от ОУ ,,Васил Левски“ – гр. Хисаря в квартал Момина баня, град Хисаря и техният ръководител – г-жа Йорданка Джинска.


Вярва се, че със страшните си маски кукерите прогонват злите сили, които дебнат край хората, затова те са чакани гости навсякъде.
Часове преди Сирни заговезни, звън на джумалски хлопки и леки стъпки на девойки огласиха двора на музея за радост на малки и големи.
Джумалите (хисарските кукери) прогониха злото, отскубнаха по косъм от главите на хората за здраве и всички заедно си пожелаха една добра и плодородна година.
Костюмите, традициите и обичаите, свързани с маскарадната обредност са част от фолклорното културно наследство на България, а в постоянна етнографска експозиция на Археологическия музей в Хисаря могат да бъдат видяни маски на джумали, типични за местния квартал Момина баня.
Сподели публикацията