Златни пясъци. Над 300 незаконни бараки има на територията на КК „Златни пясъци“, съобщи кметът на община Варна Иван Портних. Той се позовава на проверки на служители на дирекция УСКОР през 2020 и 2021 г.

“Обектите работят в нарушение на чл. 13, ал. 3 от ЗУЧК. Същите са поставени без разрешение от главния архитект и подлежат на премахване от ДНСК, съгласно чл. 57 а от ЗУТ. Изпратили сме няколко сигнала до РДНСК, с приложен снимков материал с констатираните нарушения. До момента реакция няма! Не съм чул да има и обществено възмущение! И вероятно Златните отново ще посрещат туристи с незаконни бараки, от които се веят гащи и чорапи”, каза Портних.

“И понеже се нагнетява напрежение относно поставянето на няколко временни павилиони за вода, кафе и сладолед в Морската градина, ще обясня следното. Те са там след издадено положително становище от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН / към Министерството на културата, след спазване на общинска наредба от 2016 г. и след решение на комисия от общински съветници и един представител на общината. С други думи, търговските обекти в парка принципно са поставени законно. Това не означава, че ги одобрявам. Тези павилиони в Морската градина няма да ги има!”, допълва кметът.

“Моето отношение към баракизацията е ясно. През годините премахнахме всички павилиони в Приморския парк – над 40, до Юнашкия салон, по ларгото, край Козирката. Ще продължим да се борим и с незаконните бараки на Златните, които са грозни, закриват гледката към морето и превръщат курорта в битак. Ще разчитам и на мощна експертна и гражданска подкрепа”, споделя още кметът.

Той е провел работна среща с архитекти и урбанисти, с които са обсъдени много въпроси, свързани с развитието на градската среда. Представена е и идея за създаване на дизайн код, с цел унифициране на различни елементи на градската инфраструктурата – пейки, кошчета, табели, спиркозаслони и други.

Портних очаква подкрепа от КАБ и САБ в борбата с незаконните обекти и обеща  развитие по темата ще има – както за Морската градина, така и за курортите край Варна…

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA