В к.к. „Златни пясъци“ се провежда Националната среща на финансистите на общините в България
В к.к. „Златни пясъци“ се провежда Националната среща на финансистите на общините в България
Slide
Slide
Slide
Slide

Златни пясъци. Варна е домакин на Националната среща на финансистите от общините в България. Форумът се провежда за 25-та поредна година и е организиран от „НСОРБ – Актив“  и Националното сдружение на общините в Република България. В деловата програма вземат участие над 340 експерти в областта на местните финанси, счетоводството, контрола и данъчната политика.

Основна тема в първия дискусионен ден /от 15,30 ч./ ще бъде подготовката на местните администрации за преминаване към единната европейска валута. Подготовката за еврозоната изисква коренни промени в голяма част от дейностите на общините – от бюджет, статистика и счетоводство, през информационни системи и административно обслужване. Подготовката на публичната администрация и публичните финанси за работа с еврото е една от основните предпоставки за плавното и безпроблемно въвеждане на еврото в страната. Основните говорители по темата са подуправителят на БНБ Нина Стоянова и старши икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Модератор на сесията е изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Чрез онлайн връзка възможност да участват в обсъжданията ще имат и народните представители – членове на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 49 Народно събрание.

По-късно днес ще бъдат връчени и наградите на НСОРБ за принос към развитието и по-доброто управление на местните финанси.

Във вторник и сряда дискусионните панели са посветени на работата на общините в условия без приет държавен бюджет, предложените промени в Закона за публичните финанси и актуални въпроси на бюджетното счетоводство. В обсъжданията ще вземат участие представители на Министерството на финансите, НАП, Сметната палата и „Информационно обслужване“ ЕАД.

С председателя на НСИ ще бъдат дискутирани параметрите на бъдещото споразумение между Националната статистика и НСОРБ за предоставяне на общините на достъп до данните от преброяването на населението, което предстои да бъде подписано.

Националната среща на финансистите от общините се провежда от 29 до 31 май 2023 г. в к.к. „Златни пясъци“, хотел „Интернационал“.

Сподели публикацията