Slide
Slide

София. Известни са победителите в седмото издание на годишните награди на Министерството на туризма. Онлайн гласуването отреди на Община Ардино първо място в категорията за туристическа дестинация за 2022 г. Ардино спечели 31% от гласовете, оставяйки след себе си Бургас и Казанлък, които имат съответно 20 и 15%.

„Исторически парк“ триумфира за поредна година с 29% от вота в категорията за туристическа атракция/обект за 2022 г. Часовниковата кула в Ботевград е на второ място с 18%, следвана от Зоопарка в Стара Загора с 9 на сто от онлайн гласовете.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ на Съвета по туризъм в Пловдив (31%, 991 Гласове) оглави класацията в категорията „Събитиен туризъм“, а „Иновация“ на годината е TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022 с убедителните 44%.

И тази година „Исторически парк“ е №1 в престижната категория „Изборът на българите“ с 4 031 гласа, които дадоха 34% от вота на гласувалите. Монументът „Света Богородица“ в гр. Хасково събра 17%.

Наградата за туристическа община на годината получава Ветрино с 4 648 гласа. На второ място е община Ловеч с 3 218 гласа, следвана от община Трявна с 890 гласа.

Победител при печатните медии е публикацията „Забърдо – родопското чудо, за което светът заговори“ на списание „Дестинация България“ с автор Павлинка Иванова. В категорията при телевизиите начело е „България. Визитка“ на Телевизия ТУРИЗЪМ – TVT на Георги Крумов (35%, 1 165 Гласове).

В категорията за най-добър журналистически материал в онлайн медия голямата награда печели „Стражите на Черно море“ на ТВ МУ-Варна с автор Магдалена Тодорова (28%, 682 Гласове), а отличието за публикация на тема туризъм в интернет блог е за  „Забележителности в Троян и околността – култура, природа и духовност“, bulgarianonthego.blog (33%, 1 506 Гласове).

Гласуването започна на 28 ноември и приключи в 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът бе достъпен и през уеб страницата на Министерството на туризма. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Сподели публикацията